Duizenden demonstreren in Hongkong ondanks waarschuwingen

De oproerpolitie zet pepperspray in.
De oproerpolitie zet pepperspray in. Foto Reuters/Tyrone Siu

Duizenden mensen zijn vandaag in Hongkong weer de straat op gegaan om te demonstreren voor democratie. Een groep betogers die onderweg was naar een sit-in bij het hoofdkwartier van de regering kwam in aanvaring met de oproerpolitie, die traangas inzette. De gebeurtenissen zorgen volgens persbureau AP voor uitzonderlijke chaos in de normaal zo geordende stad.

De Chinese autoriteiten lieten weten elk ‘illegaal gedrag’ te verwerpen. De voorzitter van het bestuur van de stad, Leung Chun-ying, waarschuwde eveneens dat ‘illegale’ demonstraties niet zouden worden getolereerd. Het was de eerste keer sinds de steeds terugkerende demonstraties eerder deze week weer begonnen dat hij de deelnemers direct toesprak.

Paraplu tegen de pepperspray

Occupy Central, een bredere beweging die oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid, verkondigde vanochtend dat zij mee zou doen aan de sit-in bij het regeringsterrein. De politie wierp vervolgens barricades op en riep inwoners van Hongkong op voor hun eigen veiligheid niet in de buurt te komen.

De duizenden demonstranten braken echter door het politiekordon, waardoor wegen tijdelijk werden versperd. Sommige betogers hebben paraplu’s bij zich om zichzelf te beschermen tegen de pepperspray die wordt gebruikt.

Eerder dit weekend raakte bij de studentenprotesten al tientallen mensen gewond. Sinds vrijdag zijn volgens de politie 78 mensen gearresteerd.

De demonstranten willen dat de bevolking van Hongkong vanaf 2017 een eigen leider mag voordragen voor het bestuur van de stad. China vindt dat die leider eerst door een speciale commissie moet worden gekeurd. Echt vrije verkiezingen met kandidaten van alle politieke partijen zouden volgens de Chinese autoriteiten leiden tot een “chaotische samenleving”.

Hongkong is een speciale administratieve regio van China. Er wonen 7 miljoen mensen.