Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Vijftien doden bij zelfmoordaanslag in Jemen’

Gebroken glas van een kantoorgebouw dat is beschadigd bij gevechten tussen Houthi's en regeringstroepen in Sanaa vandaag.
Gebroken glas van een kantoorgebouw dat is beschadigd bij gevechten tussen Houthi's en regeringstroepen in Sanaa vandaag. Reuters / Mohamed al-Sayaghi

Bij een zelfmoordaanslag bij een ziekenhuis in Jemen vandaag zijn vijftien mensen omgekomen. De aanslag is vermoedelijk gepleegd door een aan Al-Qaeda gelieerde organisatie.

De dader reed met een auto vol explosieven een ziekenhuis in dat wordt gebruikt als basis door de shi’itische Houthi’s, die aan een opmars bezig zijn en vorige week hoofdstad Sanaa veroverden. Dit gebeurde in Majzar in de provincie Maarib, ten oosten van Sanaa. Reuters meldt dit op basis van “militante, tribale en lokale bronnen”.

De extremistische groepering Ansar al-Sharia heeft de aanslag opgeëist op Twitter. Die groep heeft eerder aanslagen gepleegd op doelen van de Jemenitische regering - een bondgenoot van de VS. Volgens bewoners raakten zo’n vijftig mensen gewond bij de aanslag. De Houthi-rebellen hebben nog niet gereageerd.

Houthi-rebellen vochten vier dagen om Sanaa met soldaten die trouw zijn aan de soennitische moslimpartij Islah. Sindsdien weigeren ze de stad te verlaten, ondanks een overeenkomst die ze tekenden met president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Daarin stond onder meer dat de Houthi’s onderdeel zouden uitmaken van de regering.