Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Tot nu toe 49 paspoorten van jihadgangers ingenomen

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft tot nu toe 49 paspoorten ingenomen van jihadstrijders of mensen met reisplannen om mee te doen aan de jihad. Dat heeft een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bevestigd aan NRC.

Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten tijdens het wekelijks vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft tot nu toe 49 paspoorten ingenomen van jihadstrijders of mensen met uitreisplannen om mee te doen aan de jihad. Dat heeft een woordvoerder van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie bevestigd aan NRC, na uitspraken van de minister hierover in WNL op Zondag. Van dertig mensen werd de uitkering stopgezet en op dit moment lopen dertig strafrechtelijke onderzoeken.

De onderzoeken richten zich op verschillende zaken, zoals deelname aan een terroristische organisatie, ronselen of samenspannen tot moord of doodslag met een terroristisch motief. De onderzoeken komen boven op de zaken die al zijn afgerond en waarvan de verdachte in sommige gevallen nu voor de rechter staat.

Het dreigingsniveau voor een aanslag in Nederland is niet veranderd, maar mensen moeten wel alert zijn. “Ik zeg: waakzaam zijn, uit je doppen kijken en verder gewoon normaal doen”, aldus Opstelten. Ook de veiligheidsdiensten zijn alert, meldt de woordvoerder van de minister.

Twitter avatar JeanFransman Jean Fransman #Opstelten bij #WNL: Dreigingsniveau is substantieel, diensten zijn alert. Profiel NL is groter en we zijn open zijn over dreigingsniveau.

Het intrekken van de paspoorten geldt in een aantal gevallen voor mensen die al in Syrië zitten. In andere gevallen werd het paspoort preventief ingetrokken. In één zaak werd een half uur na het ongeldig verklaren van het paspoort de verdachte aangehouden op het vliegveld.

Eind vorige maand werden de paspoorten van twee gezinnen uit Huizen ingenomen om te voorkomen dat ze zouden uitreizen. De huizen van de families werden doorzocht en de zes kinderen – één uit het ene gezin, vijf uit het andere – werden op last van de kinderrechter uit huis geplaatst (€). Het OM vermoedde dat de gezinnen zich wilden vestigen in Syrië en de gewapende strijd van de Islamitische Staat (IS) steunen.

Eerste Syriëganger voor de rechter

De eerste Syriëganger die in Nederland terechtstaat is Maher H.. De 20-jarige jongen reisde vorig jaar af naar Syrië, volgens het Openbaar Ministerie om deel te nemen aan de gewapende strijd die daar woedt tussen rebellen en het regeringsleger.

Het OM stelt dat H. heeft samengespannen tot moord of doodslag vanuit een terroristisch motief. Ook zou hij via chatberichten en op internet anderen hebben opgeroepen om naar Syrië te gaan. Hij riskeert een celstraf van tien jaar.

Het proces tegen H. wordt belangrijk, omdat duidelijk zal worden hoe de rechter denkt over de strafbaarheid van het deelnemen aan gevechten in Syrië. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint waarschijnlijk begin november.

Ondertussen wil het kabinet dat terreurverdachten zonder tussenkomst van de rechter kunnen worden aangepakt. Ministers Opstelten en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) kondigden eerder deze maand extra maatregelen aan om jihadisme te bestrijden.

Zo wil het kabinet mensen met een dubbele nationaliteit van wie de veiligheidsdiensten denken dat ze lid zijn van een terreurgroep, zelf het Nederlanderschap kunnen ontnemen. Nu kan dat alleen na uitspraak van een strafrechter.