Staking piloten Air France na twee weken ten einde

De piloten van Air France houden na twee weken op met staken. Dat heeft de belangrijkste vakbond van de piloten vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de acties tegen de geplande low-budgetdochter Transavia Europe, waardoor zeker de helft van de vliegtuigen van Air France aan de grond bleef staan.

Het internationale vliegveld van Nice, gisteren.
Het internationale vliegveld van Nice, gisteren. Foto Reuters/Patrice Masante

De piloten van Air France houden na twee weken voorlopig op met staken. Dat heeft de belangrijkste vakbond van de piloten vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de acties tegen de geplande lowbudgetdochter Transavia Europe.

De piloten vreesden dat hun arbeidsvoorwaarden zouden verslechteren als de geplande bezuinigingen bij Air France zouden doorgaan, terwijl tegelijk de budget-opties bij Transavia zouden worden uitgebreid. Zij voorzagen outsourcing van banen naar landen buiten Frankrijk en Nederland met lagere lonen en slechtere voorwaarden.

De stakingen worden volgens de vakbond beëindigd om de onderhandelingen over een oplossing in een rustiger klimaat voort te zetten. De laatste rond gesprekken duurde tot vanochtend, maar leidde volgens Guillaume Schmid van vakbond SNPL tot niets.

Verwarring over concessies

Er was deze week al veel verwarring over de concessies die wel en niet gedaan zouden zijn tijdens de onderhandelingen. Maandag kwam de directie met het voorstel om de oprichting van standplaatsen buiten Frankrijk en Nederland tot eind dit jaar uit te stellen. Donderdag leek er opeens sprake van een vergaande concessie: de directie zou de uitbreiding van Transavia per direct stopzetten. Dat werd eerst ontkend, maar later toch weer bevestigd.

De staking heeft de vliegtuigmaatschappij inmiddels 200 miljoen euro gekost. Zeker de helft van de vliegtuigen van Air France bleef de afgelopen tijd aan de grond staan. KLM, het andere deel van de multinational Air France-KLM, beschouwde het conflict als een Franse kwestie en hield zich afzijdig.