Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Monstertruck rijdt in op publiek in Haaksbergen - twee doden

Tijdens een demonstratie aan de Stationstraat is een monstertruck het publiek in gereden.
Tijdens een demonstratie aan de Stationstraat is een monstertruck het publiek in gereden. ANP / Ginopress

Een monstertruck is op het publiek in gereden tijdens het evenement Auto Motor Sportief in Haaksbergen. Twee mensen zijn omgekomen. Achttien mensen raakten gewond, van wie zes ernstig. Zij verkeren in kritieke toestand.

Update 19.25 uur: De chauffeur van de truck is aangehouden en wordt verhoord. Dat laat een woordvoerder van de politie weten aan persdienst Novum. De politie verricht sporenonderzoek ter plaatse om de toedracht van het incident te achterhalen en roept iedereen op beelden van het incident aan de politie te sturen.

Gemeentelijke ramp

De hulpverleningstroepen hebben GRIP 3 afgekondigd, wat betekent dat er sprake is van een gemeentelijke ramp. Er zijn brandweerauto’s, ambulances en traumahelikopters ingezet. Ook uit Duitsland werden hulpdiensten ingeschakeld. Ziekenhuizen hebben rampenplannen in werking gesteld. De gemeente Haaksbergen heeft een informatienummer opengesteld: 053-5734567.

Twitter avatar LifelinerNL Lifeliner Nederland Inzet #Haaksbergen: Eerste sitrap meldt 40 gewonden in verschillende categorieën (licht tot ernstig letsel). Hv groot opgeschaald.
Twitter avatar JouwHaaksbergen Jouw Haaksbergen Jouw Nieuws: Paniek en shock bij omstanders, veel hulpverlening na inrijden publiek door monstertruck #Haaksbergen http://t.co/lRMbdGJhnk
Twitter avatar TakoRietveld Tako Rietveld Rouwauto in Haaksbergen. http://t.co/js5WRZqK41

Voertuig neemt bocht en rijdt recht op het publiek af

De brandweer roept het publiek op uit de buurt te blijven en hulpverleners vrij baan te geven. Op videobeelden van het incident (let op: kan als schokkend worden ervaren) is te zien hoe de monstertruck, een voertuig met 1500 pk, eerst over een rij auto’s heen rijdt. Daarna neemt hij een bocht naar links, recht op het publiek af. Dat kan geen kant op.

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

‘Gaspedaal of rem de oorzaak’

Volgens de organisatie van het evenement is het gaspedaal van de truck blijven hangen of deed de rem het niet. Dat laat de woordvoerder weten aan RTV Oost. De organisatie zegt dat er aan alle veiligheidsvoorschriften is voldaan.

“Het publiek stond op 30 tot 35 meter afstand, achter een hek. Zo gebeurt het altijd.”