Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Kwiatkowski wereldkampioen wielrennen op de weg

De Poolse Michal Kwiatkowski (C) kust zijn gouden medaille.
De Poolse Michal Kwiatkowski (C) kust zijn gouden medaille. AFP / Miguel Riopa

Michal Kwiatkowski is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg. De Pool sloeg in het Spaanse Ponferrada op de laatste klim een beslissend gaatje en wist zijn achtervolgers enkele seconden voor te blijven. Simon Gerrans uit Australië en de Spanjaard Alejandro Valverde wonnen zilver en brons.

Twitter avatar TourDeJose José Been Michal Kwiatkowski: “I dedicate this jersey to Agatha, my girlfriend and to Poland. We have had a great season.”

De Nederlanders wisten weinig indruk te maken op het bijna 255 kilometer lange parcours. Bauke Mollema was op de achttiende plek de beste, vier plekken voor Tom Dumoulin. Verder haalden alleen Wout Poels en Steven Kruijswijk de finish. Wilco Kelderman, Stef Clement, Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter en Pieter Weening waren al ver voor de finale afgestapt. Kelderman had een achterstand opgelopen doordat hij zijn wiel moest afstaan aan Mollema, die lek had gereden.

https://www.youtube.com/watch?v=ISrimoX7EQ4

Chris Froome stapte snel af

De renners kregen veertien rondes met twee klimmetjes voor hun kiezen. Op het pittige en door regen geteisterde parcours moesten velen de strijd voortijdig staken. Naast de vijf Nederlanders stapte onder anderen Chris Froome al snel af.

Alessandro De Marchi, Cyril Gautier en de pas 22-jarige Valgren Andersen openden de finale zo’n dertig kilometer voor de streep en mochten even hopen op een stuntje. De voorsprong liep echter te snel terug. Kort nadat Vasil Kiryjenka zich bij het drietal had gevoegd ging Kwiatkowski in de aanval en liet hij met het peloton in zijn kielzog de vier vluchters achter zich.

De Pool daalde vervolgens uitstekend en bleef een groepje onder leiding van oud-wereldkampioen Philippe Gilbert voor op het laatste rechte stuk. De Belg zag zijn landgenoot Greg Van Avermaet vijfde worden, vlak achter de Deen Matti Breschel.

Wedstrijdverslag door persdienst Novum.