Kuifje voor de rechter en wat de week verder interessant maakt

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Bussen bestuurd door robots, drones die pakjes bezorgen en de computer die als tolk fungeert. Robots nemen allerlei werk over. Wat betekent dat voor de arbeidsmarkt? Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher organiseert maandag een congres in Den Haag over de robotisering van de arbeidsmarkt. Volgens experts wordt maar traag op de trend gereageerd.

2. Op dezelfde dag uitspraak in een kortgeding met een bijzondere hoofdpersoon: Kuifje. Het Belgische Moulinsart beschikt over de auteursrechten van Tintin. En het heeft het Hergé Genootschap (de Nederlandse Kuifje-fanclub) voor de rechter gedaagd vanwege het gebruik van afbeeldingen van hun held.

3. Het is 362 meter lang, 60 meter breed, een hoogte van 65 meter en kan maximaal 6360 passagiers aan boord hebben. Dinsdag komt het grootste passagiersschip ter wereld aan in Rotterdam. Dat de Oasis of the Seas niet naar Amsterdam gaat, is pijnlijk voor de hoofdstad. Het gaat namelijk overal goed met de cruisevaart, behalve in Amsterdam.

4. De uitzendbranche is een belangrijke graadmeter voor de stand van de economie. Dinsdag komt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) met cijfers over de afgelopen maand. Dat betekent waarschijnlijk goed nieuws, want een maand geleden was groeide het aantal gewerkte uren met 9 procent en een steeg de omzet met 8 procent.

5. Woensdag is het Wereld Vegetarisme Dag. Nederlanders zijn slimme vegetariërs: verschillende bedrijven lopen binnen met de export van neptonijn en vega-kip.

6. Consumenten kunnen zich weer op hun best laten zien tijdens de Drie Dwaze Dagen die woensdag beginnen. De Bijenkorf vliegt speciaal actrice Joanna Lumley (aka Patsy Stone) in om de boel te openen.

7. Na maanden inwerken is het woensdag eindelijk zo ver voor Wiebe Draijer: hij treedt aan als bestuursvoorzitter van de Rabobank. Dit is de nieuwe topman in dertien citaten.

8. Tenslotte start op woensdag ook de Kinderboekenweek en gaat webwinkel Zalando naar de beurs in Frankfurt. Met de beursgang moet zeker 500 miljoen euro worden opgehaald.

9. Donderdag komt de ECB met een rentebesluit. Zo spannend als vorige maand kan het niet worden, toen verlaagde de ECB de rente naar een historisch niveau en kondigde ze een opkoopprogramma aan.

10. Vrijdag gaat ABN Amro druk verder met wat het al jaren doet: het sluiten van bankkantoren. Rhenen en Eindhoven: jammer voor je.

    • Camil Driessen