Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Kijken: bergbeklimmers verrast door plotselinge uitbarsting vulkaan

Witte rook boven de Ontake. De foto is vrijgegeven door het ministerie van Land, Infrastructuur en Transport.
Witte rook boven de Ontake. De foto is vrijgegeven door het ministerie van Land, Infrastructuur en Transport. AFP

Het klonk als onweer, vertelde een getuige. De Japanse vulkaan Ontake barstte gisteren plotseling uit. Vele bergbeklimmers werden verrast door het natuurgeweld. Bekijk hier beelden.

Vermoedelijk zijn 31 mensen omgekomen door de vulkaanuitbarsting, zo’n tweehonderd kilometer ten westen van hoofdstad Tokio. Tientallen mensen raakten gewond.

Vlak voor het middaguur kwamen er grote witte rookpluimen uit de vulkaan de lucht in; alles kwam onder een dikke aslaag te zitten. Er waren op dat moment zo’n 250 mensen op de gevaarlijke gedeelten van de berg en een nabijgelegen top. Sommigen probeerden voor zonsondergang weer beneden te zijn.

Een freelance journalist bij een Japanse zender was het op het moment van de uitbarsting op de berg voor een andere opdracht. Hij zei:

“Opeens viel er enorm veel as naar beneden en was het hele gebied ermee bedekt. We hadden hoofdlampen nodig om een hut te vinden waar we konden schuilen. Mijn collega’s vertelden me later dat ze dachten dat we zouden doodgaan.”

Bekijk de beelden:


Reddingswerkers zoeken naar vermiste klimmers bij door as bedekte berghutten. AFP / Jiji Press

Rook boven berg Ontake, gezien vanuit Otaki Village in centraal Japan. AP / Koji Ueda