Europese golfers winnen Ryder Cup

Jamie Donaldson tijdens de finale van de Ryder Cup in Schotland. AP / Scott Heppell

De Europese golfers hebben vandaag voor de derde keer op rij de Ryder Cup gewonnen. Ze waren op de baan van het Schotse Gleneagles overtuigend te sterk voor de Verenigde Staten: 16,5-11,5. Jamie Donaldson haalde het beslissende punt binnen. Hij versloeg Keegan Bradley.

Voor Europa is het de elfde overwinning sinds 1979, toen de strijd om de Ryder Cup voor het eerst tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten ging. Daarvoor was het een duel tussen de Britten en de Amerikanen.

Riante voorsprong

De titelhouder begon met een riante voorsprong van 10-6 aan de slotdag en zag die voorsprong eigenlijk geen moment in gevaar komen. Rory McIlroy ontdeed zich met speels gemak van Rickie Fowler (5&4) en Graeme McDowell won na een achterstand van drie holes toch nog van Jordan Spieth met 2&1.

Patrick Reed, Phil Mickelson en Matt Kuchar deden nog wel iets terug voor Amerika, maar vervolgens maakte Martin Kaymer korte metten met Bubba Watson en sleepte Justin Rose een half punt uit het vuur tegen Hunter Mahan.

Daardoor was het aan Donaldson om de wedstrijd te beslissen. Hij slaagde daar glansrijk in tegen Bradley met 5&3.

Erg verrassend was de uitslag niet: