Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Vier doden bevestigd na plotselinge vulkaanuitbarsting Japan

Reddingswerkers zoeken naar vermiste bergbeklimmers en overlevende in met as bedekte berghutjes.
Reddingswerkers zoeken naar vermiste bergbeklimmers en overlevende in met as bedekte berghutjes. AFP / Jiji Press

In elk geval vier mensen zijn omgekomen bij de vulkanische uitbarsting in centraal Japan. Hun dood is door de autoriteiten bevestigd. Gevreesd wordt dat er nog 27 andere wandelaars om het leven zijn gekomen.

De uitbarsting van de vulkaan Ontake vond gisteravond plotseling plaats. Reddingswerkers hebben 31 mensen gevonden “nabij de top met een hartstilstand”. Japanse autoriteiten gebruiken die terminologie vaker om aan te geven dat mensen om het leven zijn gekomen, zolang doktoren de dood nog niet hebben bevestigd.

Dat er pas vier overlijdensgevallen zijn bevestigd, komt volgens persbureau AFP door de grote hoeveelheid zwavel in de lucht, waardoor reddingswerkers hun werk moesten staken.

Op het moment van de uitbarsting, die zorgde voor dikke rookwolken en aslagen, waren zo’n driehonderd mensen in de buurt van de top van vulkaan Ontake (3067 meter hoog). Tientallen mensen raakten gewond.