Duizenden agenten ingezet bij Gay Pride in Servië

Speciale eenheden van de Servische politie staan klaar in Belgrado. AFP/Andrej Isakovic

Voor het eerst sinds de Gay Pride in Servië vier jaar geleden uit de hand liep, wordt de optocht vandaag weer gehouden. Om herhaling van het geweld van toen te voorkomen wordt de politie in hoofdstad Belgrado massaal ingezet.

Radio Free Europe meldt dat aan de optocht tussen de 1000 en 1500 mensen meedoen. Ze worden beschermd door duizenden agenten, die zijn gewapend met waterkanonnen, pantservoertuigen en schilden. Het verkeer op de geplande route is geblokkeerd.

Gisteren liepen duizenden Serviërs mee in een protest tegen de Gay Pride. De organisatoren van de Gay Pride kregen ondanks dreigementen en de vrees voor een herhaling van de situatie in 2010 toch toestemming het evenement door te laten gaan.

De Servische Gay Pride mondde in 2010 uit in een veldslag tussen demonstranten en de politie enerzijds en extreemrechtse groeperingen anderzijds. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Hierna werden optochten voor homorechten voor drie jaar verboden, volgens de regering uit veiligheidsoverwegingen.

    • Laura Klompenhouwer