Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Japanse vulkaan uitgebarsten - 30 wandelaars vermoedelijk dood

Een luchtfoto van gisteren van 'Mount Ontake' in centraal Japan.
Een luchtfoto van gisteren van 'Mount Ontake' in centraal Japan. Foto EPA/Toshihiko Kawaguchi/Japa Out

Reddingswerkers in Japan hebben na een zoekactie bij de vulkaan Ontake meer dan dertig wandelaars gevonden, van wie gevreesd wordt dat ze zijn overleden. Ze zijn bewusteloos en hun hart is gestopt.

De wandelaars werden volgens persbureau AP aangetroffen bij de top van de vulkaan, die gisterochtend uitbarstte. Grote witte wolken rook, gas en as werden bij de eruptie hoog de lucht in gespuwd. De omgeving werd bedekt met een aslaag van soms wel 40 tot 50 centimeter dik, schrijft CNN op gezag van betrokken reddingswerkers.

Zo’n 250 mensen zaten vast op de berg, maar de meesten van hen werden gisteravond al gered. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekend. Pas na evacuatie en nader onderzoek zal worden bevestigd of ze zijn overleden. Het is in Japan gebruikelijk dat iemand die nog niet door een politie-arts is doodverklaard, wordt omschreven als lijdend aan hart- en longfalen.

Vulkaan Ontake werd een tijd gezien als uitgedoofd, maar in 1979 vond een grote eruptie plaats, gevolgd door kleinere in daaropvolgende decennia. Het Amerikaanse Smithsonian Institution meldt dat in de periode tot 2003 regelmatig kleine bevingen plaatsvonden en kleine rookwolken te zien waren.

De vulkaan is volgens CNN ‘plotseling’ uitgebarsten. Het Japanse meteorologisch agentschap heeft het alertheidsniveau voor vulkaanuitbarstingen opgeschroefd van één naar drie, aldus CNN.