Wie spreekt nog Wukchumni? Deze mevrouw houdt de taal levend

Niemand spreekt meer Wukchumni, behalve mevrouw Marie Wilcox. Zeven jaar was ze met het woordenboek van de Wukchumni, een inheemse stam uit Noord-Amerika, bezig. Nu staat het op schrift en tape.

In de Verenigde Staten worden meer dan 130 ‘native american’-talen met uitsterven bedreigd. De talen worden nog door zo weinig mensen gesproken, dat ze dreigen verloren te gaan.

Deze korte documentaire vertelt het verhaal van Marie Wilcox (1933), de laatst overgebleven persoon die vloeiend de taal van de Wukchumni sprak. Ze maakte een woordenboek van de haar zo dierbare taal in een poging de taal levend te houden.

De Wukchumni worden niet erkend door de Amerikaanse federale overheid, schrijft filmmaker Emmanuel Vaughan-Lee op de site van The New York Times. De gemeenschap is onderdeel van de Yokuts-stam, die zijn oorsprong vindt in centraal-Californië. Voordat Amerika ontdekt werd door Europese ontdekkingsreizigers, leefden er zo’n 50.000 Yokuts in deze regio, aldus Vaughan-Lee. Nu zijn er nog 200 Wukchumni over.

Marie maakte het allereerste woordenboek van de Wukchumni-taal. Haar initiatief inspireert andere stammen in Amerika die ook proberen hun taal voor uitsterven te behoeden.

    • Marije Willems