Weg met de extraatjes, liever meer spaarrente

Van ING Bank, waar ik spaar, kreeg ik een folder van hun Spaar Spektakel. Dat maakt mij groen en geel van boosheid. Ik wil geen flauwekul; ik wil meer spaarrente. Wat vind jij?

Het is feest bij ING Bank. Tot 5 oktober loopt hun jaarlijkse ‘Spaar Spektakel’. Per 500 euro die je extra spaart, krijg je een uniek lotnummer. Daarmee maak je kans op een Volkswagentje van 10.600 euro, een Gazelle stadsfiets, een iPad, een proefvliegles en een paar honderd andere meevallertjes. En o ja, meedoen levert tevens 5.000 rentepunten op. Dat zijn een soort Airmiles, waarmee je kunt shoppen in de rentepuntenwinkel van ING.

Veel ING-spaarders ergeren zich wild aan de branchevreemde extraatjes van hun bank. De Toprente-, de Comfort- en de Oranje Spaarrekening van ING doen namelijk een schamele 1,15 procent rente. Dat is 0,6 procentpunt minder dan elders haalbaar is (zie spaarinformatie.nl). Op een ton spaargeld scheelt dat jaarlijks 600 euro. Netto.

Stel, je hebt een ton spaargeld bij ING. Enthousiast stort je er tien mille bij. Door deze wilde actie laat je, ten opzichte van de maximaal haalbare rente, jaarlijks 660 euro liggen. Voor die 660 euro krijg je 5.000 rentepunten en 20 loten. Samen met mogelijk een miljoen andere loten geeft dat kans op 648 prijzen met een miezerige winkelwaarde van in totaal 87.000 euro, melden de voorwaarden (maar ING betaalt vast hooguit de inkoopprijs). Je betaalt dus 660 euro voor een minuscule kans op een prijs van gemiddeld 134 euro, waaraan je waarschijnlijk geen behoefte hebt.

Maar je groen en geel ergeren is dwaas. Waarom sparen tegen 1,15 procent als je bij een andere bank 1,75 of 1,69 kan krijgen? Aldaar een (extra) spaarrekening openen, is een fluitje van een cent. Daarna boek je je reserves digitaal over. Hogere spaarrentes zijn even betrouwbaar als lagere, mits je maximaal één ton spaart per persoon per bank die (helemaal) onder ons depositogarantiestelsel valt (zie dnb.nl). De winst tikt aan. Als je twee ton vrij opneembaar spaargeld verhuist van ING naar de gulste bank, dan incasseer je elk jaar 1.200 euro extra spaarrente, belastingvrij. Dat is pas echt een feest.

    • Erica Verdegaal