Waar is de B van Bier gebleven?

Waar

Bier en kip. We komen de formule steeds vaker tegen. Een simpel café met lange houten tafels, het liefst met een groot terras voor het echte Duitse Biergarten-gevoel, en kippetjes aan het spit. Vaak met een studentikoos randje, want duur is het meestal niet. Rotterdam heeft er sinds eind van de zomer eentje bij: K&B Kralingen.

De letters K&B staan voor ‘kantine en biertuin’. Het flinke terras, overdekt door groene en oranje parasols, oogt rommelig maar daardoor ook totaal pretentieloos. Door de plastic windschermen en terrasverwarmers is het nog aangenaam toeven op een frisse avond. Achteraan staat de rôtissoire met twee rijen druipende kippetjes. Ernaast een toren met verse pretzels (of op z’n Duits Brezels) voor de biergarten-touch.

Met de ‘tuin’ zit het dus wel goed, alleen het ‘bier’-deel komt niet lekker uit de verf. Voorlopig staat er alleen nog maar Kornuit op de tap (dat hipsterbier van Grolsch). Verder is er keuze uit witbier of radler (bier met limonade) op de fles. Aan een breder assortiment „wordt nog gewerkt”. Wijn is er wel. Verrassend genoeg smaakt de witte huiswijn (een Chileense chardonnay 3,75/17,95 euro) beter dan de duurdere Spaanse Godello.

De kantine dan. Binnen is het licht en ruim. Hier en daar een ‘nieuw ruig’-detail: koperen buizen aan het plafond verbinden de lampen, aan de muur zes flinke bijlen van de Kralingse houthakkersvereniging. De kinderlijke muurschildering van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Lastplak valt nogal uit de toon.

Op het bord

Wat er Rotterdams is aan de ‘Rotterdamsche bitterballen’ (6 stuks, 4,25 euro) wordt niet helemaal duidelijk. Het zijn in ieder geval zuinige ballen, er zit amper vlees in. Toch smaken ze erg goed. De salpicon (de vulling) is fluweel-romig. Aardig is dat ze, net als de vettige kipgehaktballen (6 stuks, 4,50 euro), allemaal anders van vorm zijn. Dat duidt op handwerk. De Brezel is goed: compact deeg, glanzende korst, maar niet taai (echte Duitse Löwensenf in plaats van dijonmosterd erbij was een leuk detail geweest).

Er zijn drie voorgerechten. De huisgerookte zalm (9,50 euro) heeft weinig smaak, maar kan ermee door. De cannelloni van rauwe ham met geitenkaas, munt en salade (7,50 euro) niet: vier rolletjes zoute ham met een vette klodder kaas (munt proef ik niet terug) en de ‘salade’ bestaat uit twee plakken tomaat en komkommer.

Het gebraad van de dag is een heel behoorlijke ribeye (17,50 euro). Mooi dun, maar wel rosé, met een stevige houtskoolsmaak. Het vet is perfect omdat de ribeye ’s middags in het geheel gebraden is en dan per plak op de gril gaat. Erbij komen prima frieten van aardappels in de schil en een gekke salade met meloen en munt.

De kip (half 10,75 euro, heel 19,75 euro) is goed. Het vel is knapperig, vet en zout, het vlees sappig en doordrongen met de smaak van citroen en rozemarijn. Bestel een hele en je krijgt ’m rechtop met z’n togus op een paaltje geserveerd. Leuk. Maar het ‘burgertje van Kralingen’ (11,75 euro) valt echt vies tegen. Een hamburger is een eenvoudig gerecht, feitelijk een broodje met gebakken gehakt. Die moeten van overtuigende kwaliteit zijn. Het broodje is wit en zoet. Het gehakt is helemaal platgedraaid. Er zit geen enkele structuur meer in en het is vooral zout. Bacon of een ringetje ui had ook gekund, maar we moeten het doen met twee plakken komkommer en een dot mayo.

Eindoordeel

K&B heeft geen enkele pretentie, dat is fijn. Het kost allemaal geen fluit. Je kunt er prima voor weinig geld een aardige hap en een gezellige avond halen. Zeker als je voor de kip of de ribeye kiest – die snackbarhamburger is onvergeeflijk. De grootste blunder is dat je een biertuin opent zonder bieren. Ook al ben je nog niet zo lang open, zorg dat je wat leuke biertjes op de fles hebt liggen. Bijvoorbeeld van Rotterdamse stadsbrouwerij De Pelgrim.

    • Joël Broekaert