Vitesse walst over FC Dordrecht heen - winst voor Ajax en PEC

Kolbeinn Sigthorsson (M) van Ajax heeft de 2-5 gescoord en viert dat met teamgenoten Davy Klaassen (L) en Arek Milik. Foto ANP / Olaf Kraak

Vitesse heeft vanavond in de Eredivisie een eenvoudige zege geboekt op FC Dordrecht. Aan de Krommedijk in de Zuid-Hollandse stad werd het 6-2 voor de bezoekers.

Valeri Qazaishvili scoorde drie keer voor de Arnhemmers. Denys Oliynyk, Abiola Dauda en Wallace namen de andere treffers voor hun rekening. Jeffrey Fortes en Ryan Koolwijk deden wat terug.

De avond begon nog met een domper voor Vitesse. Davy Pröpper raakte in de warming-up geblesseerd en moest noodgedwongen worden vervangen door Qazaishvili. De Georgiër scoorde in de tweede helft echter een hattrick en liet Pröpper toch glimlachen.

Al vroeg in de wedstrijd konden de Arnhemmers sowieso lachen, want Dauda scoorde na twaalf minuten en zeven minuten later had Oliynyk de 2-0 op het scorebord gebracht. Pas na rust drukte Vitesse door. In de 55e minuut scoorde Qazaishvili zijn eerste en nog binnen het uur maakte Wallace de 4-0.

Dordrecht, dat al een tijd probeerde iets terug te doen, slaagde daar uiteindelijk in de 65e minuut in. Jeffrey Fortes kon echter nauwelijks van zijn treffer genieten, want vrijwel direct vanaf de aftrap kwam Vitesse via Qazaishvili op 5-1. Ryan Koolwijk legde de bal in de kruising voor de 5-2, maar ondanks een slotoffensiefje van de thuisploeg viel de laatste goal weer aan de andere kant. Qazaishvili voltooide in de blessuretijd zijn hattrick.

Ajax wint van NAC in doelpuntenfestijn

Ajax heeft vanavond de uitwedstrijd tegen NAC Breda in de Eredivisie gewonnen. In een aantrekkelijk duel werd het 5-2 voor de Amsterdammers. Kolbeinn Sigthórsson scoorde een hattrick, maar de uitslag had nog hoger kunnen uitvallen, want de IJslander miste ook een strafschop. Het duel was een kwartier later begonnen omdat Ajax in de file had gestaan.

Ajax was in Breda vanaf het begin de betere ploeg, maar het duurde even voordat de bezoekers ook de score naar hun hand zetten. Ricardo van Rhijn opende de score na 27 minuten toen zijn schot door niemand werd aangeraakt en langs doelman Jelle ten Rouwelaar vloog. Twee minuten later stond ook Sigthórsson op het scoreformulier en nog voor rust tekende de IJslandse spits voor zijn tweede treffer.

Tien minuten na rust kon Sigthórsson zijn hattrick al voltooien toen Ajax na een domme overtreding van Joeri de Kamps een strafschop kreeg. Sigthórsson zette zich achter de bal, maar schoot ruim over. Vier minuten later scoorde NAC plotseling tegen toen Stipe Perica met zijn achterhoofd naar de goal toe binnenkopte.

In de 65e minuut bracht Ajax de marge weer op drie treffers. Nu was het Joël Veltman die uit een hoekschop van dichtbij raak schoot. Perica zorgde een kwartier voor tijd nog voor de tweede Bredase treffer, maar daarna hing de 5-2 in de lucht. Ricardo Kishna raakte de paal en Sigthórsson trof de lat voordat de IJslander een minuut voor tijd alsnog toesloeg.

Ajax komt nu qua punten op gelijke hoogte met koploper PSV. De Amsterdammers speelden echter al zeven duels en PSV, dat zondag tegen sc Heerenveen speelt, pas zes. NAC haalde pas acht punten uit de eerste zeven duels.

Heracles met tien man opnieuw ten onder

Heracles Almelo heeft ook zijn zevende wedstrijd van dit seizoen verloren. Zaterdag bleek PEC Zwolle met 4-2 te sterk. De Heraclieden hadden twee keer een achterstand goedgemaakt, maar toen Mark Engberink tien minuten voor tijd rood kreeg verdween het punt uit zicht. Invaller Stef Nijland en Jesper Drost voerden de score op.

Heracles kwam met zes nederlagen op rij aan in Zwolle en keek binnen het kwartier weer tegen een achterstand aan. Mustafa Saymak zorgde voor de 1-0. Thomas Bruns gaf Heracles met de gelijkmaker weer wat lucht, maar in de blessuretijd van de eerste helft maakte Mark Jan Fledderus hands in het strafschopgebied. Tomas Necid benutte de penalty voor PEC.

Na rust was Heracles de betere ploeg en Oussama Tannanes 2-2 was niet onverdiend. Tien minuten voor tijd ging Engberink in de fout toen hij zijn tegenstander hard op de achillespezen gleed. Met elf tegen tien hernieuwde PEC zijn voorsprong en bracht de marge daarna voor het eerst op twee goals.

PEC heeft net als Ajax vijftien punten uit zeven duels en staat kort achter koploper PSV. Heracles is de hekkensluiter met nul punten. Als de Almeloërs nog een wedstrijd verliezen evenaren ze de slechtste start ooit in de Eredivisie. (Novum)