Uitspraak in zaak-Mubarak uitgesteld tot eind november

Aanhangers van oud-president Mubarak vanochtend bij de rechtbank in Kairo. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De rechtbank in Egypte heeft de uitspraak in de zaak tegen oud-president Hosni Mubarak uitgesteld tot 29 november. Mubarak (86) is beschuldigd van het aanzetten tot moord op Egyptische demonstranten in 2011.

De zaak is uitgesteld omdat de rechter niet genoeg tijd heeft gehad de bewijsvoering in zijn geheel door te lezen, zo schrijft persbureau Reuters. Het bewijsmateriaal beslaat honderdzestigduizend pagina’s.

Mubarak zou het leger hebben aangezet honderden betogers in Kairo te doden, toen daar drie jaar geleden massale demonstraties uitbraken tegen zijn bewind. Een jaar later werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot levenslang. Dit vonnis werd door een hoge rechter echter nietig verklaard en het proces werd terugverwezen.

Mubarak kampt al lange tijd met gezondheid

Omdat Mubarak kampt met gezondheidsproblemen verbleef hij een jaar onder huisarrest in een militair ziekenhuis in Kairo.

Een helikopter had Mubarak vanochtend naar de rechtbank gebracht, waar hij het vonnis zou aanhoren. Mubarak had in de zitting te kennen gegeven “nooit een order te hebben gegeven om demonstranten te doden”. Vorige maand zei hij in de rechtbank dat hij zijn hele leven had gewijd aan “het verdedigen van Egypte en zijn zonen”.

Mubarak werd in mei in een andere zaak tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verduisteren van publieke fondsen.

    • Pim van den Dool