Topman Bill Gross vertrekt bij Pimco

Bill Gross, medeoprichter van ’s werelds grootste obligatiefonds Pimco, is gisteren onverwachts opgestapt. Hij gaat naar de veel kleinere concurrent Janus Capital. Zijn vertrekt bij Pimco bracht een schok teweeg op de Amerikaanse obligatiemarkten.

Gross (70) was de afgelopen jaren hét gezicht van Pimco, dat een vermogen beheert van ruim 2.000 miljard dollar (1569 miljard euro). Gross, bijgenaamd ‘de obligatiekoning van Wall Street’, bepaalde het beleggingsbeleid en was hoofd van het belangrijkste subfonds van Pimco, het Total Return Fund. Talloze grote investeerders wereldwijd hebben hun geld ondergebracht bij Pimco. Ook Nederlandse grote investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars laten hun geld door Pimco beleggen.

Zijn vertrek is de culminatie van een slepend conflict binnen Pimco en hangt nauw samen met een reeks tegenvallende resultaten. Gross oogstte de laatste paar jaar kritiek vanwege een paar desastreuze beleggingsbeslissingen. In 2013 behaalde Pimco het slechts beleggingsresultaat ooit, mede door de verkeerde inschatting van Gross dat de Amerikaanse centrale bank pas later zou beginnen met het afbouwen van haar stimuleringsprogramma voor de economie.

Pimco gaat zonder zijn topman een onzekere toekomst tegemoet. De koers van het aandeel van moederbedrijf Allianz daalde vrijdag scherp, met 6,5 procent. Eerder dit jaar was ook al een ander kopstuk van het bedrijf opgestapt, bestuursvoorzitter Mohamed El-Erian, vanwege onhoudbare spanningen tussen hem en Gross. Gross wordt opgevolgd door Daniel Ivascyn, nu plaatsvervangend hoofd investeringen.

Gross verdiende naar verluidt 200 miljoen dollar per jaar. Volgens persbureau Reuters is hij opgestapt omdat moederbedrijf Allianz hem zaterdag wilde ontslaan. Deze week was er weer ophef over Gross ontstaan. De De Amerikaanse beurswaakhond, SEC heeft een onderzoek ingesteld naar mogelijk misleiden van beleggers door k opgeklopte rendementen.