SBS lanceert nieuwe zender met focus op films en series

SBS gaat een vierde zender lanceren.
SBS gaat een vierde zender lanceren. Foto ANP/KIPPA/Levin de Boer

SBS begint in januari volgend jaar met een nieuwe zender: SBS9. Dat heeft directeur Remco van Westerloo gisteren aangekondigd op Ibiza, waar de najaarspresentatie van de commerciële omroep plaatsvond – aansluitend aan de bruiloft van presentatrice Patty Brard. Naast SBS6, Net5 en Veronica is dit de vierde zender van de commerciële omroep.

De zender gaat tv-series en films brengen voor de liefhebbers; veelal Amerikaans drama, als Gossip Girls en The Vampire Diaries, dat te weinig kijkers zouden trekken voor de grotere SBS-zenders, maar die wel een eigen aanhang hebben.

SBS groeit weer

Volgens televisiedirecteur Van Westerloo krijgt hij dit soort films en series vaak mee in pakketverkoop, maar kan hij ze niet kwijt op de andere zenders. De nieuwe zender kost weinig extra, aldus Van Westerloo:

“En met een half procent marktaandeel ben je al een interessante aanvullende zender.”

Volgens Van Westerloo is SBS, na enkele zware jaren, weer snel aan het groeien. Het marktaandeel in de doelgroep (van kijkers in de leeftijd van 20-54 jaar) van de drie SBS-zenders opgeteld steeg dit jaar volgens hem van 17,8 procent naar 21 procent.

RTL begint ook nieuwe zender

Belangrijk zijn twee succesrijke programma’s op hoofdzender SBS6 in de vooravond: Masterchef en Utopia, die ervoor zorgen dat meer kijkers blijven hangen. Op de latere avond heeft SBS6 ook twee goedbekeken programma’s: Hart van Nederland en Shownieuws, maar daartussenin, op prime time, zoekt de zender nog een goed programma. SBS6 probeert het vanaf volgende maand met Is This Love?, een dagelijkse reality-datingshow.

RTL Nederland maakte vorige week ook bekend dat het begin volgend jaar een nieuwe zender begint. RTL Z, nu nog een dagelijks financieel-economische programma op RTL 7, wordt een 24-uurs nieuwszender. Met SBS 9 en RTL Z telt Nederland vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar dertien televisiezenders voor een algemeen publiek: drie van de publieke omroep, vijf van RTL, vier van SBS en één van FOX.

Eerder meldden wij hier dat SBS over drie weken al met SBS9 zou beginnen, maar de zender begint januari volgend jaar.