Geen verhuizing rechtbanken

Het plan om 350 rechtbankmedewerkers uit Leeuwarden en Assen over te plaatsen naar Groningen is van de baan. Het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland heeft dit vrijdag verklaard.

De verhuisplannen veroorzaakten afgelopen week veel onrust in Friesland en Drenthe. Friese rechters, bestuurders, politici en advocaten vrezen een verdere ontmanteling van Leeuwarden, dat een rechtbank en een gerechtshof heeft. Vorig jaar verhuisden zestig medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) van Leeuwarden naar Groningen.

Het noordelijk rechtbankbestuur wil 350 medewerkers van de gefuseerde rechtbank Noord-Nederland uit Assen (150) en Leeuwarden (200) binnen vijf jaar naar Groningen overhevelen. Althans, dat is het voornemen van het rechtbankbestuur. „Geen plan”, beklemtoont een woordvoerder van de noordelijke rechtbank.

Het rechtbankbestuur zegt zich de „boosheid en het onbegrip” aan te trekken. Het wil nu eerst met de medewerkers in gesprek hoe een verdere integratie van de rechtbank eruit moet komen te zien.