Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Archeologie

Peruanen zoeken naar resten slachtoffers Lichtend Pad

In Peru woedde vanaf de jaren tachtig een bloedige burgeroorlog die aan tienduizenden inwoners van het land het leven kostte. Veel Peruanen werden het slachtoffer van de gewelddadige acties van de maoïstische organisatie Lichtend Pad. Destijds werden de lichamen van veel slachtoffers in massagraven gedumpt. Nog altijd zijn niet alle slachtoffers van toen opgegraven en geïdentificeerd. In delen van Peru, zoals in de zuidoostelijke regio Oreja de Perro, zoeken teams van vrijwilligers en experts nog altijd naar lichaamsresten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers. In het plaatsje Paccha wordt gezocht naar slachtoffers een massamoord in 1984. Het uitvoeren van de werkzaamheden is niet gemakkelijk doordat veel gebieden waar de moordparitjen plaatsvonden moeilijk toegankelijk zijn. De teams zijn soms uren onderweg naar de juiste plek en kunnen vaak niet lang blijven vanwege een gebrek aan communicatiemogelijkheden en voorzieningen. Toch blijven de vrijwilligers in Paccha gemotiveerd om de resten van de slachtoffers te vinden.
Dorpsbewoners begeleiden met gereedschappen bepakte ezels naar een massagraf.
AP / Rodrigo Abd
De vrijwilligers van het Belen Chapi Civil Defense Committee arriveren na een wandeling van vijf uur bij de graven.
AP / Rodrigo Abd
Leden van het Belen Chapi Civil Defense Committee dragen spullen van de forensisch onderzoekers met zich mee.
AP / Rodrigo Abd
Onderzoekers en dorpsbewoners nuttigen de lunch tussen de werkzaamheden door.
AP / Rodrigo Abd
Onderzoekster Severina Osco zoekt naar botresten tijdens de opgraafwerkzaamheden.
AP / Rodrigo Abd
De opgegraven resten van een slachtoffer van de massamoord in 1984.
AP / Rodrigo Abd
AP / Rodrigo Abd
Vrijwilligers van het Belen Chapi Civil Defense Committee tijdens de opgraafwerkzaamheden.
Foto AP / Rodrigo Abd
AP / Rodrigo Abd
Het haar van archeoloog Soledad Mostacero wordt tussen de werkzaamheden door geknipt.
AP / Rodrigo Abd
AP / Rodrigo Abd
Twee archeologen wijzen plekken aan waar het team opgravingen heeft verricht.
AP / Rodrigo Abd
Cipriano Huaman brandt een kaarsje voor een familielid dat bij de massamoord is omgekomen.
AP / Rodrigo Abd