Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Orak arik @ De Lachende Javaan

Hendrik Helling, chefkok van restaurant De Lachende Javaan in Haarlem, strikes again. In een vorige sessie rond oseng oseng wist Hendrik nogal wat reuring onder het kijkerspubliek te veroorzaken door het gebruik van een kartelmes in plaats van een glad koksmes. Ik waarschuw alvast maar even: Hendrik is in deze video wederom met een kartelmes in de weer, wat hem overigens prima lijkt te bevallen. Het slachtoffer is dit keer een spitskool, waar het mes gretig doorheen zaagt. Spitskool -een groente die het vooral van zijn textuur moet hebben- is het hoofdbestanddeel van orak arik, een verrassend simpel Javaans gerecht waarvan Hendrik hier een vegetarische versie toont.
Een hetere versie ontstaat wanneer er lomboks meegebakken worden. Nog lekkerder, maar beduidend minder vegetarisch is orak arik met anderhalf ons garnalen die met sjalot en knoflook gebakken worden eer de kool en de lomboks in de pan gaan.