Nieuwe luchtaanvallen Amerika op Syrië - ‘stellingen IS verzwakt’

Een KC-135 Stratotanker tankvliegtuig wordt klaargemaakt voor inzet boven Syrië bij een basis van de US Central Command Area of Responsibility in het Midden-Oosten. Foto AFP

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben ook gisteravond en afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd op doelwitten van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Volgens de stafchef van het Amerikaanse leger hebben de aanvallen IS in Syrië al veel schade berokkend.

Over de luchtaanvallen die sinds gisteravond plaatsvonden zijn nog weinig details bekend. Een defensiefunctionaris wilde tegenover persbureau AFP alleen kwijt dat de luchtaanvallen van Amerika in Syrië “doorgaan” en dat gevechtsvliegtuigen “bijna continu” operaties uitvoeren boven het Syrische luchtruim. De missie zou qua omvang inmiddels te vergelijken zijn met de Amerikaanse luchtacties tegen IS boven Irak.

Generaal Martin Dempsey, de stafchef van het Amerikaanse leger, zei gisteravond op een persconferentie in het Pentagon dat de luchtaanvallen op IS de positie van de extremistische beweging in Syrië hebben verzwakt. Dempsey benadrukte nog eens dat voor het verslaan van IS in Irak en Syrië ook een effectieve troepenmacht op de grond nodig is, maar bestreed dat daarvoor de inzet van Amerikaanse grondtroepen nodig is:

“In feite is voor de dreigingen die we hier tegemoet treden de enige echte effectieve kracht die Islamitische Staat vanuit de eigen bevolking kan verslaan een strijdmacht die bestaat uit Irakezen, Koerden en de gematigde Syrische oppositie.”

Britten gaan VS vanuit de lucht ondersteunen

Het Britse parlement stemde gisteravond in met plannen om ook luchtaanvallen uit te voeren tegen de Islamitische Staat. Groot-Brittannië zal, net als onder andere Nederland en België, gevechtsvliegtuigen leveren aan de internationale coalitie tegen IS. De Britten zullen net als Nederland alleen bombardementen uitvoeren in Irak.

Het Internationale Rode Kruis vroeg gisteren in een verklaring aandacht voor de benarde positie van de burgerbevolking in Irak en Syrië. De organisatie vraagt aan bij de strijd betrokken partijen burgers indien mogelijk te sparen en hulporganisaties toegang te verschaffen tot het strijdgebied.

    • Pim van den Dool