Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Geef die WOB-dwangsom aan een goed doel.

De ‘veelschrijver’ uit Dordrecht belandt in de cel als hij meer dan twee brieven per dag stuurt aan de gemeente. Deze meneer stuurde maandelijks soms honderden WOB-verzoeken, verzoeken om documenten waarop overheden verplicht zijn te reageren. Een mooie manier om een zakcentje te verdienen: als de gemeente te laat reageert, moet er een dwangsom betaald worden aan de indiener. Die kan oplopen tot maar liefst 1.260 euro. De oplossing voor dit WOB-misbruik is simpel. Geef de dwangsom niet aan de indiener, maar aan een goed doel – ALS, zielige zeehondjes, wat dan ook. Zo blijft de gemeente bij de les zonder dat de burger hieraan verdient.

Stelling: Iedereen moet een feminismeverklaring tekenen.

Het is tegenwoordig in om een gewenste houding te willen afdwingen met een verklaring – denk aan de participatieverklaring voor ‘nieuwkomers’. De haatdragende reacties op Emma Watsons VN-speech laten zien dat ook een feminismeverklaring gewenst is. De ondertekenaars geven aan gelijke rechten voor mannen en vrouwen actief te ondersteunen. Wie weigert te ondertekenen, wordt veroordeeld tot een internering op de redactie van Opzij.

Stelling: Dat IS fout is, is ook maar een mening.

Waar is de gedachte gebleven dat we kunnen leren van elkaars culturen? Dat we open moeten staan voor elkaars gebruiken? Dat we de onthoofdingen van IS massaal veroordelen, getuigt van weinig respect voor de extremistische islam. Wij westerlingen moeten niet denken dat het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam het enige ware geloof is.

Stelling: Fuck Bol.com.

Hun pakketjes passen nooit door je brievenbus. Hun site zorgt dat de prijs van het item dat je wilt hebben stiekem wordt verhoogd als je het wilt bestellen. De mensen bij de klantenservice hebben alleen voornamen, zoals Guido, Gwen en Jelle. Helpen kunnen ze je niet, want ze zijn alleen aangenomen om klanten af te wimpelen. Sterf, Bol.

Stelling: Er wordt te veel geschreven over Rotterdam.

Rotterdammers mogen nogal eens denken dat hun stad door de media wordt genegeerd. Klopt niets van. Het gaat in de kranten en op tv gewoon zó vaak over Amsterdam, dat het lijkt alsof Rotterdam tekort wordt gedaan. Af en toe moet dat worden gecompenseerd, dan wordt weer eens geschreven dat Rotterdam nu toch echt heel leuk aan het worden is. Ook dat klopt helaas van geen kant. Zie die Markthal – intens lelijk.

Stelling: Deze zin is de mooiste van het jaar.

De officiële winnaar van de wedstrijd voor mooiste zin van het jaar, de Tzum-prijs, was Ilja Leonard Pfeijffer. Inderdaad, zijn zin mocht er zijn, maar was met 48 woorden erg lang en bloemrijk. Het is tijd voor een herwaardering van zinnen zonder opsmuk. Daarvoor kun je ook zoeken buiten de literatuur: mooie zinnen zijn immers overal. Dagen- en nachtenlang zijn we bezig geweest met de longlist, de shortlist, stemmen, wikken, wegen, en nu presenteren we vol trots de winnaar. Het is accountantskantoor KPMG met de volgende efficiënte, maar toch ontroerende zin: ‘KPMG is een mensenbedrijf.’

en Floor Rusman