Aantal asielaanvragen dit jaar verdubbeld

Het aantal asielaanvragen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste half jaar vroegen 12.280 vluchtelingen voor de eerste keer asiel aan, terwijl dat er in 2013 nog 6.220 waren. Dat blijkt uit de Rapportage Vreemdelingenketen waarmee de ministerraad gisteren heeft ingestemd. Het aantal tweede en volgende asielaanvragen is verminderd van 1.510 naar 940, waarmee het totaal aantal vluchtelingen in de eerste helft van 2014 uitkomt op 13.220. Hiervan zijn 5.990 asielaanvragen ingewilligd. „Ruim de helft van de vluchtelingen is afkomstig uit Syrië”, zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad. „Het gaat om mensen die we hier kunnen en moeten opvangen.”

    • Novum