Maleisië wil inzet VN-blauwhelmen voor toegang rampplek MH17

Een tank van het Oekraïense leger in de regio Donetsk. Foto AFP / Anatolii Boiko

Maleisië gaat de Verenigde Naties vragen om blauwhelmen te sturen naar Oost-Oekraïne, zodat onderzoekers weer toegang kunnen krijgen tot het gebied rond de plek waar vliegtuig MH17 in juli neerstortte. De minister van Transport van Maleisië Liow Tiong zei vanmiddag dat hij de VN gaat vragen “onmiddellijk in te grijpen”.

Nederland startte in augustus met een repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne, maar die werd zes dagen later afgeblazen omdat de situatie in het door separatisten gecontroleerde gebied onveilig was. Twee weken geleden werden dertig onderzoekers extra naar het rampgebied gestuurd, maar die kunnen tot op heden de rampplek niet bereiken.

Premier Rutte zei gisteravond in Nieuwsuur “niet optimistisch” te zijn dat waarnemers voor de winter terug kunnen keren naar de plek waar rampvlucht MH17 neerkwam. Hij zei wel dat er een uiterste inspanning wordt gedaan. “Onze ambitie is voor de winter terug te keren, met als eerste prioriteit de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen.” Ook wil Rutte dat het strafrechtelijk onderzoek snel plaatsvindt.

Maleisië: tijd voor VN om actie te ondernemen

De premier van Maleisië, Najib Razak, had donderdag een gesprek met de Oekraïense premier Jatsenjoek, maar kreeg in dat gesprek geen concrete toezeggingen over wanneer de onderzoekers weer aan het werk zouden kunnen. “We zijn teleurgesteld in de houding van de Oekraïense regering, die nog altijd de belofte moet inlossen om het onderzoeksteam op een veilige manier toegang te verchaffen tot het gebied”, aldus minister Tiong. “Het is nu tijd voor de VN om actie te ondernemen, niet alleen door middel van discussies”.

Maleisië is een van de landen die zwaar werden getroffen door de ramp met vlucht MH17. Bij de ramp kwamen 43 Maleisiërs om.

    • Pim van den Dool