Kruising lijkt alleen mooi

Coco’s zijn zogenoemde hybride effecten. Een kruising tussen een aandeel en een obligatie. Ze zijn op dit moment erg populair, banken door heel Europa - met uitzondering van Nederlandse - verkopen ze graag.

Maar zoals bij veel kruisingen: het lijkt mooi van de buitenkant, maar meestal zijn voornamelijk de slechte eigenschappen overgenomen en maar weinige goede.

Coco’s hebben een vaste rente. Ze kunnen dus niet of weinig in waarde stijgen en lossen af tegen de nominale waarde. Maar het risico van coco’s is vrijwel gelijk aan dat van aandelen. Ze kunnen flink in waarde dalen, zelfs tot nul, als het slecht gaat met de onderneming die ze heeft uitgegeven. Dus: geen voordeel, wel nadeel.

Als u in een bank wilt beleggen, koop dan ofwel aandelen, ofwel gewone obligaties. Of desnoods allebei. En maak voor beide natuurlijk een risico/rendement-afweging.