Kogelvrij

Wouter Klootwijk weert het oestermes met een handschoen van polyethyleen.

H

et is niet officieel benoemd als een handschoen om een oester in zijn schelp mee vast te houden. Hij is er om snij- en steekwonden in het algemeen te voorkomen. Op het kartonnetje eraan vast, het etiket eigenlijk, staat een plaatje van een geschoende hand die een tomaat vasthoudt. Links. Een naakte rechterhand snijdt met een mesje plakken van de tomaat. De handschoen voorkomt dat daarbij een vinger mee wordt afgesneden. Cut resistent Glove van het merk: Cuisipro, Tools for Cooks.

Zojuist is in Zeeland het oesterseizoen geopend. Weer een seizoen dat nooit sluit, want oesters zijn er altijd, net als aardbeien en lamsvlees. Maar toch; journalisten bijeen in Yerseke, vooral uit België, om getuige te zijn van de opening, stop de persen! Een goede gelegenheid om een nieuwe handschoen onder de aandacht te brengen.

Cuisipro laat ook scherpe raspen maken, zo scherp dat met het raspen van nootmuskaat of oude kaas de toppen van je vingers mee geraspt worden. Er is een dunschiller van hetzelfde merk, met kleine venijnig scherpe tandjes. De beste dunschiller ooit beproefd, maar ongeschikt voor dromerige of dronken koks. Plakje vinger wordt in een moeite meegenomen. De handschoen kan dat voorkomen.

Of er vooral tijdens de decemberfeestdagen mensen eerste hulp vragen na verwonding met een oestermes is niet bekend. Het zijn er in Nederland in elk geval niet genoeg om in de statistieken te komen. In Frankrijk wel. Duizend met de Kerst. Een ziekenhuis in Bretagne verwijst op een website naar een cursusje oester openen op het internet, in de hoop op meer rust op de Eerste Hulpafdeling in december.

Theedoek

Helden doen het met blote handen. Schijterds houden de oester in een theedoek of beter nog, trekken een stalen handschoen aan. Hij bestaat uit honderden kleine ringetjes, zoals een maliënkolder is gemaakt. Het stalen netwerk remt het zwaard van de tegenstander, de ridder wordt niet doorboord. Half dood. Zo houdt de handschoen het oestermes tegen, wel een wond, maar niet zo diep.

Terug naar de handschoen van Cuisipro. Kogelvangende vesten worden gemaakt van uitzonderlijk sterke vezels van polyethyleen, een formule die afgekort HPPE wordt genoemd. Een wereldvermaarde Nederlandse merknaam van zo’n vezel is Dyneema. Van DSM. Er worden telkens nieuwe toepassingen voor gevonden. De handschoen op zich zal niet nieuw zijn, hij kon al kogels vangen, maar hij werd nog niet gezien als keukengerei. Je moet er eerst opkomen; reuze geschikt voor oesterklunsen. Een stalen handschoen kost rond de honderd euro (zie bijvoorbeeld kookwinkel.nl). De soepele, zachte, veel prettiger zittende handschoen, van weefsel dat voor bijna de helft bestaat uit vezels van HPPE, gaat nog geen 15 euro kosten (cuisipro.com). Ook aanbevolen voor fietsers die zich vaak geschaafde knokkels vallen.

    • Wouter Klootwijk