iPhone 6: maatje meer als achtste wereldwonder

iPhone-liefhebbers hebben opeens iets te kiezen. De prangende vraag: wordt het De Grote of De Grootste iPhone 6?

Er staan nogal wat consumenten te popelen om te upgraden naar een iPhone 6 (vanaf 699 euro) of een iPhone 6 Plus (vanaf 799 euro). Apple verkocht in drie dagen tien miljoen toestellen.

De meesten zullen kiezen voor de iPhone 6: een ruimer 4,7 inch scherm, platter en amper zwaarder dan zijn voorganger. Veeleisende gebruikers kunnen de iPhone 6 Plus overwegen: meer scherm (5,5 inch), nog betere camera en grotere accu.

Mensen met een Android-toestel of Windows Phone zullen er hun schouders over ophalen, maar in Apple-land is een maatje groter het achtste wereldwonder. De iPhone 5 en 5s meten 4 inch, piepklein tegenwoordig.

Er gebeurt weinig met de extra schermruimte. Je krijgt meer iconen (zes rijen in totaal) op het startscherm en er is eh… meer te zien. Meer mails, meer website, meer foto. Oude software vergroot de bestaande informatie maar de verwachting is dat alle ontwikkelaars snel met een update komen en dat schaaleffect verdwijnt.

Het scherm typt makkelijker dan voorheen – het toetsenbord van de iPhone 5 was te propperig. De iPhone 6 Plus lijkt daarbij een grootletterboek.

Apple heeft trucs uitgehaald om het scherm niet té groot te maken. Twee tikjes op de home-knop en de bovenste helft van het scherm zakt naar beneden – kun je er met je duim beter bij. De kijkhoek en helderheid zijn indrukwekkend; de scherpte is op beide toestellen meer dan voldoende.

Een mini-iPad mini

De iPhone 6 Plus - hij lijkt net een mini-iPad mini - kan onder zware druk doorbuigen. Bijvoorbeeld als je gaat zitten met de telefoon in je broek. #bendgate? Gewoon niet in je zak stoppen. Wat betreft handzaamheid valt de iPhone 6 Plus mee. Wel topzwaar bij het tikken en te veel ballast om mee te nemen bij het joggen.

De belangrijkste vernieuwingen zitten in de camera. Apple weet alles uit de 8 megapixel beeldchip te halen, stelt snel scherp door gebruik van ‘focuspixels’ en kan mooie slowmotion filmpjes maken. Bij video’s corrigeert de iPhone de bewegingen van de filmer, waardoor het lijkt of je met statief geschoten hebt. De fotosoftware van iOS werkt prettig, daarvan profiteren alle iOS8-gebruikers. De 6 Plus heeft ook nog optische beeldstabilisatie waardoor je betere foto’s met weinig licht kunt maken. Jammer genoeg biedt Apple nog geen mogelijkheid biedt om het grotere iPhone-scherm te splitsen in twee aparte apps. Dat doet Samsung wel op de Galaxy Note, een slagschip met 5,7 inch scherm.

De iPhone is met deze specificaties weer op het niveau van de concurrentie, maar verrast nergens. De iPhone 6 voelt na een kwartier gebruik aan alsof ie al maanden in je broekzak zit. De iPhone Plus 6 is qua maat een phablet (phone + tablet) maar Apple doet nog niet veel met de extra ruimte - behalve er een grotere accu in plaatsen.

Meer op nrc.nl/tech