Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Holleeder kocht zich met 7 miljoen in bij liquidatiegroep’

De stoel van de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage Fred R.
De stoel van de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage Fred R. Foto ANP / Evert Elzinga

Heinekenontvoerder Willem Holleeder heeft zich voor zeven miljoen euro ingekocht in de groep rond crimineel Dino S. Het geld kwam volgens kroongetuige Fred Ros van onderwereldbankier Willem Endstra en is verdeeld onder een groep criminelen.

De groep mannen rond Dino S. is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor een serie liquidaties in de onderwereld. Holleeder is volgens Ros een belangrijke opdrachtgever. “Het zijn negen van de tien keer mensen waar Willem een conflict mee heeft”, zegt Ros over de slachtoffers in de onderwereldoorlog.

Dit blijkt uit de kluisverklaringen van Fred Ros, die in het bezit zijn van NRC Handelsblad. Ros, die toestemming heeft gegeven voor het gebruik van zijn volledige naam: “Dat Willem met hun omging, dat komt omdat hij betaalde. Niet omdat ze vrienden waren.”

Dinsdag beslissing over toelaten verklaringen

Fred Ros werd twee weken geleden door justitie gepresenteerd als nieuwe kroongetuige in de grote liquidatiezaak Passage. Hierin staan meerdere verdachten terecht voor zeven huurmoorden en verschillende pogingen daartoe. Aanstaande dinsdag toetst het gerechtshof voor het eerst of zijn verklaringen toegelaten mogen worden in het hoger beroep.

In de kluisverklaringen wijst Ros het “driemanschap” Dino S., Willem Holleeder en de in 2011 vermoordde Stanley Hillis aan als brein achter de liquidatiegolf. Zij beslisten wie er dood moesten in de onderwereld. Holleeder, die niet eerder terechtstond voor deze moorden, fungeerde volgens Ros als “spaarpot”. De kroongetuige: “Ze hebben één pot. Bepaalde mensen delen altijd mee, uit de ruif, die Holleeder heet.”

Holleeder wil niet op berichten reageren

Dino S. verklaarde tegenover het hof in Amsterdam dat het verhaal van Fred Ros niet klopt. “Ik heb geen opdracht gegeven voor liquidaties”, aldus Dino S. De advocaat van Willem Holleeder verklaarde eerder dat hij niet reageert op berichten over zijn cliënt. Holleeder is verdachte in dit onderzoek maar hij is nog niet aangehouden.

Bij de eerste behandeling van de zaak werden drie moordenaars tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. De opdrachtgevers achter de liquidaties gingen vrijuit. Met Ros wil justitie hen alsnog veroordeeld krijgen.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Moordenaar te huur: wie wilde Thomas dood?’.