Opinie

    • Marloe van der Schrier

Het weekend van Cheryl Maas

Snowboardster Cheryl Maas (29) viert dit weekend haar verjaardag. Nog even ontspannen voordat ze straks weer afreist naar de sneeuw.

foto: Michael Kooren

‘Je belt precies op het goede moment”, zegt freestyle snowboardster Cheryl Maas. „Dit weekend word ik dertig en geef ik een groot feest.” Een feest met het thema maffia. Maas: „Iedereen komt verkleed in een jaren-twintig-outfit. Gangsterkleding en fancy dresses. We draaien Italiaanse muziek en filmmuziek uit The Godfather. Maar ook muziek uit deze tijd hoor.”

Maas woont samen met haar Noorse vriendin en twee dochters in Noorwegen. Dat is volgens de snowboardster een mooi en goed land om kinderen te laten opgroeien. „Het duurde wel even voordat ik me echt thuis voelde. Ik woon hier een jaar, maar afgelopen winter was ik natuurlijk nooit thuis.” Vorig jaar deed Maas mee aan de Olympische Spelen in Sotsji. De regenbooghandschoen waarmee ze voor de camera zwaaide, zorgde voor commotie.

„De dag na het feest is het hang-over-day”, zegt ze. De restanten van het feest moeten worden opgeruimd. Drie cocktails staan er op de menukaart: Margaritha, Cosmopolitan en Maffia Mule. Voor de liefhebbers is er natuurlijk ook andere drank beschikbaar. Het feest is een mooie invulling voor het laatste vrije weekend van de snowboardster. Volgende week begint de échte voorbereiding voor het nieuwe seizoen weer.

Tot nu toe trainde ze dit seizoen in de sportschool. Vooral de benen moeten sterk zijn voor het begin van het snowboardseizoen. De sprongen moeten namelijk goed opgevangen kunnen worden en daar zijn beenspieren voor nodig. „Ik train in de sportschool ongeveer anderhalf uur per dag.” Ze werkt dan ook aan ‘core stability’: de balans van het bovenlichaam is van belang om goed te kunnen landen.

Vijf dagen in de week, dat gaat prima, maar langer dan anderhalf uur trainen per dag gaat helaas niet: Maas moet haar dochters weer ophalen bij de kinderopvang. Het is wel een beetje passen en meten geworden met twee jonge kinderen. „De oudste is nu drie jaar, de jongste zes maanden. Gelukkig is er goede opvang in Noorwegen.” Nu kan het nog op deze manier, maar volgende week begint Maas weer met trainen in de sneeuw.

„We gaan alle gletsjers af: van Nieuw-Zeeland tot Amerika en Zwitserland,” zegt Maas, die tweemaal meedeed aan de Olympische Spelen. Eind december moet Maas topfit zijn: dan staat de eerste wedstrijd op het programma. „Ik heb weer zin om te gaan beginnen volgende week”, zegt de snowboardster.

    • Marloe van der Schrier