Het virus ontwricht de hele samenleving Komt het ebola-virus naar Europa?

Van een beperkte uitbraak groeide ebola uit tot een epidemie en een humanitaire ramp.

Door Wim Köhler

Italiaans luchtmachtpersoneel oefent transport van besmettelijke patiënten. Foto AFP

Ja, natuurlijk. Het ís er zelfs al. Twee ziek geworden Spaanse geestelijken die in Afrika werkten zijn ziek naar Spanje overgebracht. En een Britse verpleegkundige met ebola is in Londen behandeld. De twee Spanjaarden zijn overleden, maar de Brit is hersteld. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert om na herstel drie maanden geen seks te hebben (tenzij met een condoom), want het virus blijft nog lang in sperma aantoonbaar.

Maar wat als iemand die besmet is, maar nog niet ziek, naar Europa reist en dan ziek wordt?

Deskundigen verwachten dat de patiënt naar de dokter gaat. Dat die de goede vraag stelt: „U heeft koorts, bent u de afgelopen drie weken in West-Afrika geweest?”

En dat de arts vervolgens de patiënt als mogelijke ebolapatiënt in een ziekenhuis laat opnemen. Een ziekenhuis waar een patiënt geïsoleerd kan worden verpleegd.

Op die manier maakt ebola geen kans op ruime verspreiding. Maar: ook in Europa bestaan gebieden waar de overheid geen greep op heeft. Wijken in grote steden met veel buitenlanders, ook Afrikanen, waar de overheid wordt gewantrouwd.

Als de zorg daar ook ondermaats is, kan er een plaatselijke ebolahaard met tientallen patiënten ontstaan.

    • Wim Köhler