Google gaat naar Groningen, accountants kopje onder

Foto Eemshaven ANP

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Ooit werden ze omschreven als “de vertrouwensmannen van het maatschappelijk verkeer”. Maar dat maken accountants al lang niet meer waar. Donderdag kwam de AFM met een keihard rapport. Alweer. Van de vier grote kantoren presteert het door schandalen geplaagde KPMG het slechtste. Puinruimer Jan Hommen (oud-topman van ING) zegt nu zijn eigen accountants hard te gaan aanpakken. Ook een werkgroep van accountants zelf roept op tot een cultuurverandering.

2. Nynke Meijer van Fontys is gekozen tot zakenvrouw van het jaar. Via onze quiz kun je kijken wie van de genomineerden volgens jou had moeten winnen. Hier doet een aantal trouwens hun verhaal over hoe je aan de top komt. In ieder geval niet door bij KPN te werken. De telecomreus heeft het vrouwenquotum afgeschaft.

3. Geen verassing dus dat ook de nieuwe financiële topman bij KPN een man is. En niet zomaar een: oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager werd gisteren door de aandeelhouders benoemd. Opvallend: hij houdt zijn eigen bedrijf. Hier een lange lijst van bewindslieden die De Jager de afgelopen 25 jaar voorgingen in de gang van het Binnenhof naar de boardroom. Ze verdienden er uitstekend.

4. Eindhoven noemt zich ‘de lichtstad van Europa’ maar dat heeft straks helemaal niets meer met Philips te maken. Het elektronicaconcern kondigde deze week aan dat het zich gaat opsplitsen en dat de lichtdivisie verzelfstandigd wordt. Philips wil weer groeien en dat moet via de Healthcare en Consumer Lifestyle-afdelingen - die worden samengevoegd.

5. Van weemoed in het zuiden naar vreugde het noorden. Google gaat namelijk een gigantisch nieuw datacenter bouwen in de provincie Groningen. Met de bouw van het complex in Eemshaven is zeker 600 miljoen euro gemoeid. Dit is waarom Google en Groningen zo veel van elkaar houden.

6. Google wil een supersonisch nieuw datacentrum, maar niet iedereen in techwereld houdt van vernieuwing. Veel websites bijvoorbeeld zien er nog even stoffig uit als tien jaar geleden, maar zijn o zo succesvol. Dit is waarom Marktplaats, Wikipedia en andere sites er zo ouderwets uitzien.

7. Beursplein 5 krijgt er een bijzondere topman bij. Hedgefondsmanager William Ackman (alias Cowboy Bill) komt in oktober met zijn Pershing Square Holding naar de Amsterdamse beurs en wil daarmee 1,5 miljard euro ophalen. Dit zijn de acht gezichten Ackman: van activist tot sloper.

8. Goed nieuws voor liefhebbers van de volatiele digitale munteenheid Bitcoin. PayPal gaat betalingen met Bitcoin faciliteren en na maanden van slecht nieuws lijkt dat de redding.

9. Wat betreft trends in de zakenwereld loopt de City in Londen vaak voorop. Dat belooft dus wat voor de nieuwste trend die is komen overwaaien: een fitnessrave voor werktijd. Geen gin-tonics, wel smoothies en superfoods. In Amsterdam zijn ze al om.

    • Camil Driessen