Gewonden bij gevechten tussen studenten en politie in Hongkong

Bij studentenprotesten in Hong Kong zijn afgelopen nacht zeker 29 mensen gewond geraakt nadat de politie slaags raakte met vijftig studenten die het terrein rond het hoofdkwartier van de regering bezetten. Dat meldt persbureau AP.

De studenten in Hongkong voeren al bijna een week actie tegen de politiek van China.
De studenten in Hongkong voeren al bijna een week actie tegen de politiek van China. Foto EPA / Jerome Favre

Bij studentenprotesten in Hongkong zijn afgelopen nacht zeker 29 mensen gewond geraakt nadat de politie slaags raakte met vijftig studenten die het terrein rond het hoofdkwartier van de regering bezetten. Dat meldt persbureau AP. De politie was rond 08.00 uur Nederlandse tijd bezig de overgeblevenen te arresteren en dreef ze met pepperspray terug.

Gisteren wist de groep van vijftig het regeringsterrein op te komen. Sommigen sleepten hekken met zich mee. De politie reageerde daarop met geweld. Zowel studenten als politieagenten zijn gewond geraakt. Buiten het hoofdkwartier roepen zo’n honderd studenten steunbetuigingen naar hun kameraden.

Studenten willen eigen leider kunnen kiezen

De studenten voeren al een week actie. De demonstranten willen dat de bevolking van Hong Kong vanaf 2017 een eigen leider mag voordragen voor het bestuur van de stad. China vindt dat die leider eerst door een speciale commissie moet worden gekeurd. Echt vrije verkiezingen met kandidaten van alle politieke groeperingen zou volgens de Chinese autoriteiten leiden tot een “chaotische samenleving”, aldus de nieuwe richtlijn.

Maandag liepen de studenten demonstratief hun collegezalen uit. Ze kwamen een week lang steevast bijeen in een park dat grenst aan het hoofdkwartier van de regering.

Hongkong speciale administratieve regio

Hongkong is een speciale administratieve regio van China. Het bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.104 km² en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen zeven miljoen mensen.