Geen derde wereldtitel op rij voor Vos - goud voor Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot bijt in haar gouden medaille. AP / Daniel Ochoa de Olza

Pauline Ferrand-Prévot is voor het eerst in haar carrière wereldkampioene wielrennen op de weg geworden. De Française won in het Spaanse Ponferrada de sprint van een omvangrijke kopgroep. Marianne Vos, de kampioene van de afgelopen twee jaar, moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Vos kwam in de laatste ronde samen met Elizabeth Armitstead, Elisa Longo Borghini en Emma Johansson vooraan te rijden. De vier keken echter vooral naar elkaar, waardoor in de laatste kilometer een groepje aan kon sluiten. Vos trok vervolgens veel te vroeg de sprint aan en kwam niet in de buurt van een podiumplaats.

De 22-jarige Ferrand-Prévot, renster van Rabo-Liv, verwees de Duitse Lisa Brennauer en de Zweedse Johansson naar het zilver en brons. Tweevoudig wereldkampioene Bronzini finishte als vierde.

Chantal Blaak kwam 41 seconden na de winnares als zeventiende over de streep. Ellen van Dijk en Lucinda Brand finishten zes seconden later en werden daarmee respectievelijk 29e en 33e. (Novum)