Hongarije sluit gaskraan naar Oekraïne

Hongarije heeft gisteren onverwachts de levering van aardgas aan Oekraïne stopgezet. De regering wil een wintervoorraad aanleggen voor het geval de gasruzie tussen Oekraïne en Rusland aanhoudt en de aanvoer van Russisch gas naar Hongarije stokt. Hongarije sluist elke dag naar schatting drie miljoen kuub aardgas naar Oekraïne. Oekraïne moet het al sinds juni zonder gasleveringen uit Rusland stellen. Rusland draaide de kraan dicht omdat Oekraïne zich schuldig zou maken aan wanbetaling. Rusland en Oekraïne onderhandelen op dit moment in Berlijn. De landen zouden dicht bij een overeenkomst zijn. Volgens het voorgestelde akkoord koopt Oekraïne 5 miljard kubieke meter gas van Rusland. Kiev moet dan ook nog 3 miljard dollar aan schulden aan de Russen inlossen.

    • Ap