Strictly Ballroom

(Baz Luhrmann, 1992). Kan film de wereld veranderen? Jazeker! Toen Baz Luhrmanns debuut Strictly Ballroom 22 jaar geleden in de bioscoop draaide, gingen enkele medestudenten en ik er vol verwachting naar toe. Aan het eind van de avond wilden wij ook zo kunnen dansen als hoofdrolspeler Scott, de ballroomkampioen die koppig vasthoudt aan zijn eigen modernere stijl in de finale van het Australische kampioenschap. Daarbij wordt hij van alle kanten dwarsgezeten en moet hij ook nog eens wennen aan zijn nieuwe danspartner Fran, die gaandeweg de film van lelijk eendje transformeert tot knappe zwaan. Vooral door de scène waarin Scott met een roos in zijn mond op zijn knieën moeiteloos naar Fran glijdt, melden wij ons de dag erna aan voor tangolessen. Daar bleek de praktijk weerbarstiger dan op het witte doek.

BBC2, 15.30-17.00u.

André Waardenburg