FIFA wil ban op transfers met ‘derden’

Wereldvoetbalbond FIFA wil een einde maken aan spelershandel waarbij beleggers de transferrechten van voetballers in eigendom hebben, zogeheten third-party ownership. Dat maakte FIFA-voorzitter Sepp Blatter vrijdag bekend in Zürich. Het gaat om een gefaseerde ban. Een werkgroep gaat in opdracht van het uitvoerend comité van de FIFA de termijn en condities uitwerken.

Vooral de Europese voetbalbond UEFA heeft zich hard gemaakt voor maatregelen. UEFA-voorzitter Michel Platini acht het onwenselijk dat investeerders er belang bij hebben dat een speler zo vaak mogelijk wordt getransfereerd, waarbij veel geld ‘uit het voetbal lekt’. De UEFA plaatst ook ethische kanttekeningen bij het verschijnsel ‘economisch eigendom’ van spelers. In Latijns-Amerika, Portugal en Spanje is eigendom van transferrechten door derden een wijdverbreid fenomeen. In Nederland werkt FC Twente met Doyen, een op Malta gevestigde investeringsmaatschappij die miljoenen verdient bij transfers van spelers.

Blatter maakte ook bekend dat het onderzoeksrapport naar mogelijke malversaties bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar niet openbaar zal worden gemaakt. De voorzitter van de ethische commissie, die het onderzoek uitvoerde, had daartoe opgeroepen. Het uitvoerend comité vindt dat de vertrouwelijkheid gerespecteerd moet worden. Begin november zal het uitvoerend comité een standpunt naar buiten brengen op basis van het rapport, zo kondigde Blatter aan. Mogelijk worden de toernooien opnieuw toegewezen.