Feyenoord nu wel voorbij Go Ahead Eagles - AZ wint van ADO

Het speelveld van De Adelaarshorst op archiefbeeld. Foto ANP / Sander Koning

Feyenoord heeft in de Eredivisie wel kunnen winnen bij Go Ahead Eagles. Na de zeperd van woensdag in de KNVB-beker waren de Rotterdammers vanavond bij de rematch in Deventer wel bij de les. Via Lex Immers, Jens Toornstra, nieuweling Colin Kazim-Richards en Mitchell te Vrede werd met 4-0 gewonnen.

Feyenoord, dat na de winst in de seizoensopener tegen ADO, in de competitie in vijf duels maar twee punten vergaarde, was tegen Go Ahead gebrand op een goed resultaat. De Rotterdammers zetten de thuisploeg onder druk en benutte de kansen nu ook. Bij rust was het al 2-0 en Kazim-Richards maakte na een klein uur met een fraai schot de derde.

Go Ahead probeerde nog wat terug te doen en kwam via Jop van der Linden in de buurt. De verdediger van de Deventenaren had in het bekertreffen nog uit een vrije trap gescoord, maar krulde de bal nu net buiten bereik van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer op de paal. In de slotfase leek Elvis Manu op weg naar de 4-0, maar hij gunde de treffer aan Te Vrede.

Door de zege staat Feyenoord na zeven duels op acht punten en klimt de ploeg naar de elfde stek. Go Ahead blijft op vijf punten staan en is de nummer zestien van de Eredivisie.

AZ wint in Den Haag

AZ heeft vanavond drie punten verdiend in de Eredivisie. De Alkmaarders, waar Dennis Haar voor het laatst als interim-trainer op de bank zat, wonnen nipt met 3-2 van ADO Den Haag. Simon Poulsen, Mattias Johansson en Nemanja Gudelj scoorden voor de bezoekers nadat Michiel Kramer ADO op 1-0 had gezet. Roland Alberg zorgde met de tweede Haagse treffer voor een spannende slotfase.

ADO en AZ hielden lang de beginstand op het scorebord, maar drie minuten voor rust kopte Kramer de bal in het doel. Twee minuten later was de stand al weer gelijk toen Poulsen een afstandsschot op het Haagse doel had losgelaten.

Halverwege de tweede helft nam AZ de leiding in het Kyocera Stadion. Invaller Johansson was daarvoor verantwoordelijk en zeven minuten voor tijd maakte Gudelj er 3-1 van. ADO weigerde echter op te geven en kreeg van AZ te veel ruimte. Alberg profiteerde met de aansluitingstreffer. Het opportunistische spel van de thuisploeg leidde nog tot kansen op de gelijkmaker, maar AZ hield stand en nam de punten mee naar Noord-Holland.

Met twaalf punten uit zeven duels staat AZ vierde in de Eredivisie. Alleen PSV, Ajax en PEC Zwolle deden het tot nu toe beter. ADO, dat alleen in de eerste wedstrijd van het seizoen van Feyenoord won, staat op zes punten en bezet daarmee de vijftiende plaats. (Novum)