Europa neemt na matige start leiding in Ryder Cup

Europees koppel Justin Rose en Henrik Stenson wint beide partijen

De Amerikaan Rickie Fowler probeert vanuit een bunker de green te halen op de eerste dag van de Ryder Cup.
De Amerikaan Rickie Fowler probeert vanuit een bunker de green te halen op de eerste dag van de Ryder Cup. Foto AP

Na een aarzelend begin hebben de Europese golfers vrijdag de leiding genomen in de strijd om de Ryder Cup. Op Gleneagles in Schotland werd de ploeg van de Verenigde Staten op achterstand gezet: 5 - 3.

Aanvankelijk was het weinig overtuigend wat de ploeg van de Ierse teamcaptain Paul McGinley liet zien. Opvallend was de prestatie van de Engelsman Justin Rose en de Zweed Henrik Stenson: zij bezorgden de Europese ploeg twee volle punten.

Zij voelden de baan beter aan dan de Noord-Ierse nummer één van de wereld Rory McIlroy en zijn Spaanse partner, Sergio Garcia, nummer drie op de wereldranglijst. Zij wisten pas op de laatste hole te voorkomen dat ze beide partijen verloren.

In de ochtenduren, met een strakblauwe lucht boven een koud Gleneagles, leek Cuphouder Europa aanvankelijk af te stevenen op een voorsprong bij de fourballs, waarbij twee golfers per team tegen elkaar spelen, ieder met zijn eigen bal. De Europeanen wonnen de eerste van de vier partijen eenvoudig dankzij Rose en Stenson, die te sterk waren voor Bubba Watson en Webb Simpson (1-0).

Maar in de resterende ochtendpartijen vochten de Amerikanen zich knap terug. Eerst trokken de twee uitstekend spelende rookies Jordan Spieth en Patrick Reed de stand gelijk tegen de Schot Stephen Gallacher en zijn Engelse medespeler Ian Poulter.

Vervolgens deelde Team USA nog twee psychologische dreunen uit: eerst zagen de Duitser Martin Kaymer en zijn Deense partner Thomas Björn op de laatste hole Rickie Fowler en Jimmy Walker onverwacht langszij komen. Tot overmaat van ramp kregen Keegan Bradley en Phil Mickelson – de eerste speler die voor de tiende keer namens de Amerikanen meedoet aan de Ryder Cup – op de laatste hole een punt in de schoot geworpen. Dat was grotendeels te danken aan het zwalkende spel van McIlroy en Garcia.

Het betekende wel dat de Amerikanen, op jacht naar hun eerste zege op Europese bodem sinds 1993, met een voorsprong (2,5 - 1,5) de middagpartijen ingingen.

Overigens verloor Europa ook de laatste twee Ryder Cups (2010 en 2012) de fourballs-sessie op de openingsdag. Uiteindelijk wonnen de Europeanen de Cup toen wel.

In de foursomes, waarbij twee koppels met elk één bal tegen elkaar spelen en de spelers om de beurt moeten slaan, was Europa uit op revanche. Opnieuw was de start goed, met een voorsprong voor alle vier de Europese duo’s. Maar net als ’s ochtends leken de partijen halverwege te kantelen.

Maar dit keer bleef het verval beperkt: Welshman Jamie Donaldson en Westwood haalden een cruciaal punt binnen tegen Jim Furyk en Matt Kuchar, waardoor Europa weer gelijk kwam (2,5 - 2,5). Even later kwamen ook hun ploeggenoten Rose en Stenson juichend van de baan. Dankzij de debuterende Fransman Victor Dubuisson en de Noord-Ier Graeme McDowell ging Europa alsnog met een voorsprong het weekeinde in.