EU: geen concessies aan Rusland inzake Oekraïne

Het associatieverdrag tussen Europese Unie en Oekraïne zal niet onder druk van Rusland worden aangepast. Volgens de goed ingelichte nieuwssite EUobserver maakt de EU maandag bekend dat de meeste hoofdstukken uit het handelsakkoord „zonder vertraging zullen worden ingevoerd”. Alleen de invoertarieven worden pas in 2016 van kracht. Deze concessie had de EU eerder gedaan.

Rusland is bang dat zijn markt via Oekraïne wordt overspoeld door goedkopere Europese producten. Moskou eiste eerder deze maand dat de EU het associatieverdrag zo zou aanpassen dat zijn andere zorgen ook zouden worden weggenomen.

In de verklaring, die maandag naar buiten komt, laat Brussel nu impliciet doorschemeren dat het niet verder toe wil geven aan Russische pressie. „Het is het recht van Oekraïne om over zijn eigen lot te beslissen”, aldus de tekst die EUobserver citeert.

De Russische autoriteiten op hun beurt blijven de druk op de EU verder opvoeren. Gisteren heeft Hongarije de aardgasleveranties aan Oekraïne onverwacht stopgezet. Het dichtdraaien van de krant volgt wel op een gesprek dat premier Orban eerder deze week in Berlijn had met topman Miller van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Volgens Rusland is het terugpompen van Russisch aardgas naar Oekraïne in strijd met de leverancierscontracten. De EU bestrijdt de redenering dat Gazprom tot het eindstation beschikking houdt over zijn geleverde gas.

Ook op politiek niveau escaleert Moskou. Donderdag is de Duitse Europarlementariër Harms (Groenen) tot persona non grata verklaard. Toen ze arriveerde op vliegveld Sjeretmetjevo werd ze niet tot Rusland toegelaten en gesommeerd meteen terug te vliegen naar Duitsland. Harms, die begin dit jaar regelmatig op de Maidan in Kiev was, wilde in Moskou het proces tegen de Oekraïense ‘krijgsgevangen’ pilote Nadja Savtsjenko bijwonen. Volgens Kiev is Savjtsjenko is door Russen op Oekraïens grondgebied ontvoerd.