Een nieuwe van Thom Yorke, met een nieuwe manier van verkopen

De cover van het album, Tomorrow's Modern Boxes.

Thom Yorke heeft gisteravond ineens zijn tweede soloalbum uitgebracht. Niet alleen de datum was onverwacht, ook de winkel is een verrassing: Yorke biedt zijn nieuwe werk Tomorrow’s Modern Boxes aan via downloadsite BitTorrent.

Yorke, de wat enigmatische zanger van de Britse band Radiohead, liet de opvolger van zijn debuut The Eraser (2006) voorafgaan door geheimzinnige aanwijzingen op sociale media, wat al enige tijd speculatie uitlokte over nieuw werk van ofwel Radiohead, zijn project Atoms for Peace of solowerk. Op vrijdagavond was daar dan Tomorrow’s Modern Boxes, voor €4,72 (6 dollar) te koop via BitTorrent, een bedrijf dat software maakt waarmee bestanden niet rechtstreeks gedownload worden, maar door van duizenden computers kleine stukjes van het bestand binnen te halen. Een versie op vinyl is hier te koop voor €40.

Op moment van schrijven is het album al ruim 100.000 keer gedownload.

Hier is een gratis nummer, en na betaling het hele album Tomorrow’s Modern Boxes te downloaden en beluisteren:

De keuze voor BitTorrent, een site met naar eigen zeggen 170 miljoen gebruikers per maand, is opvallend, maar past in de experimentele manier van muziek uitbrengen die Yorke en Radiohead eerder aan de dag legden, samen met vaste producer Nigel Godrich. Zo werd het Radiohead-album In Rainbows in 2007 betaald digitaal aangeboden, maar kon iedereen zelf bepalen hoeveel ervoor te betalen, met hernieuwd debat over de muziekindustrie als gevolg. Opvolger King of Limbs werd in 2011 aangekondigd als eerste ‘krantenalbum’. Beide platen werden overigens slechts een week voor uitgave aangekondigd.

Twitter avatar thomyorke Thom Yorke I am trying something new, don’t know how it will go. but here it is:)

https://t.co/1noGMiZ5sC

Poortwachter Spotify omzeild

Op de site van Radiohead schrijven Yorke en producer Godrich dat ook het uitbrengen bij BitTorrent een experiment is om muziek aan de man te brengen, zonder de “zelfverkozen poortwachters” in de muziekindustrie. Daarmee bedoelen ze ongetwijfeld Spotify, de streamingdienst waar Yorke en Godrich eerder felle kritiek op uitten. “Als dit werkt, kan iedereen precies doen wat wij hebben gedaan.” Over BitTorrent schrijven ze dat dit een “effectieve manier kan zijn om wat controle over de internethandel terug te geven aan de mensen die het werk hebben gemaakt.”

BitTorrent zal voor een deel van de muziekliefhebbers wat gedoe zijn. De werking van torrents is immers niet bij iedereen bekend, en er moet een programma gedownload worden wat niet iedereen heeft. Voor luisteraars die hun weg online wat makkelijker vinden is de aankoop van dit album vrij makkelijk. Er is te downloaden met Paypal of creditcard, en is door de snelle populariteit van het album lekker snel te downloaden. De bestanden zijn vervolgens ofwel in de behoorlijk mooie en goed werkende player van BitTorrent (zie boven) af te spelen, of in welk programma dan ook.

Thom Yorke speelt Karma Police (van Radiohead) en Ingénue (van Atoms for Peace):

Bij BitTorrent maakten ze van de gelegenheid gebruik om voor het eerst met de in juli aangekondigde betaalde ‘bundles’ te experimenteren. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen muzieksite Billboard dat het een manier is om geld bij muzikanten te krijgen, in plaats van de platenlabels: “De grote labels lijken het op te geven. Er is geen duidelijk pad voor nieuwe artiesten en het meest innovatieve uit de sector is dat Apple een tooltje uitbracht om een album te kunnen verwijderen.” Dat laatste is een sneer naar Apple, dat het nieuwe album van U2 automatisch op iTunes zette, een veel bekritiseerde actie.

En Radiohead? Sinds de tour rond album King of Limbs was de band even op pauze gezet. Maar, volgens gitarist Jonny Greenwood is de band deze maand begonnen met repeteren en de opnames van nieuw materiaal.

Lotus Flower, van King of Limbs:

    • Peter van der Ploeg