Hoe is de situatie in de Afrikaanse landen?

AFP PHOTO/DOMINIQUE FAGET

In Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 6.263 patiënten, waarvan er inmiddels 2.917 zijn overleden. Onder de doden zijn 208 artsen, verpleegkundigen en andere professionele zorgverleners. Iedereen weet dat het oude cijfers zijn, van een week eerder. Ze worden geleverd door de volksgezondheidministeries van de landen waar ebola heerst. De cijfers zijn onbetrouwbaar. Er zijn meer patiënten en meer doden.

Deze uitbraak is de eerste van ruim 20 bekende ebola-uitbraken die niet tot een dorp, plattelandskliniek of kleine stad beperkt blijft. Hij is inmiddels ruim over de drie landen verspreid. Nigeria en Senegal hadden kleine uitbraken, maar die zijn voorbij.

Hoe deplorabel de gezondheidszorg is in de getroffen gebieden blijkt bijvoorbeeld uit de rapporten die het ministerie van volksgezondheid in Liberia tegenwoordig dagelijks op de website zet (www.mohsw.gov.lr). In slechts drie van de twaalf provincies met ebola zijn mogelijkheden om patiënten in isolatie te verplegen. De autoriteiten van Grand Kru County rapporteren bijvoorbeeld: de provincie heeft geen werkende ambulance, het GSM-netwerk is slecht, de conditie van de wegen is slecht zodat hulpgoederen niet kunnen worden afgeleverd en „het is moeilijk om mensen in quarantaine binnen te houden”.