Wat zijn de wijdere effecten van de ebola-crisis?

Desinfecterende vloeistof na een ebola- sterfgeval Foto AP

„Dit is geen ziekte-uitbraak meer, maar een humanitaire crisis”, zei Peter Piot, hoogleraar aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, woensdag op een persconferentie in Londen.

Het gaat niet alleen meer om ebola, hoewel de uitbraak in 2015 nog niet voorbij zal zijn. Bij goede medische zorg – ook zonder inzet van experimentele ebolamedicijnen – daalt de sterfte aan die ziekte van 70 tot 80 procent naar 30 tot 50 procent, is de schatting.

Maar de ziekenhuizen liggen wel vol met ebolapatiënten. En er zijn artsen en verpleegkundigen overleden, of gevlucht. Daardoor neemt nu de sterfte aan andere ziekten toe. Vrouwen die moeten bevallen en hun baby’s, lopen gevaar bij een moeilijke bevalling. Malaria-, tuberculose-, aids-patiënten lopen hun behandeling mis. Zelfs diarree en luchtwegziekten, eenvoudig te behandelen ziekten, kunnen weer levensgevaarlijk worden.

Als de ontwrichting nog maanden aanhoudt, waar het naar uitziet, dan lopen ook patiënten met diabetes, kanker, hartziekten en psychiatrische ziekten gevaar. Het gaat nog verder. Het normale leven is verdwenen. Een team hulpverleners is vermoord. Hulpkonvooien zijn aangevallen. Overheidsstructuren moeten opnieuw worden opgebouwd. Vertrouwen herwonnen. En ja, gezag hersteld.