Hoe erg wordt het in West-Afrika?

President Obama kondigde op 16 september aan dat het Amerikaanse leger 3.000 medische hulpverleners naar Liberia stuurt, om 17 noodklinieken met elk 100 bedden op te zetten. Ze zouden binnen 2 weken aan het werk zijn in het land dat door de epidemie nauwelijks meer functioneert.

In werkelijkheid duurt dat 50 tot 100 dagen, zei Laura Garrett, gezondheidsexpert van het Amerikaanse Ministerie van buitenlandse zaken, een paar dagen later, in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NPR . „Ik vrees dat we het virus niet meer kunnen bijbenen”, zei ze. „Wat de gevolgen zijn? Zeg dat die drie landen nu 15.000 patiënten hebben. Dat is een lage schatting. Het aantal patiënten verdubbelt elke vijftien tot 21 dagen. Dus: eind september: 30.000, eind oktober 120.000, en met Kerst 400.000 ebolapatiënten.”

De Centers for Disease Control and Prevention houden rekening met een worst case-scenario van 1,4 miljoen patiënten, eind januari, in een nog steeds stijl stijgende curve. „We zijn bang dat het onmogelijk is deze epidemie onder controle te krijgen zonder massale extra hulpverlening”, schreven infectieziektespecialisten Jeremy Farrar en Peter Piot (mede-ontdekker van het ebolavirus) deze week in The New England Journal of Medicine.