De kleine zoute

Harold Hamersma gaat in Sanary-sur-Mer op zoek naar een zeldzame Bandol.

Domaine Dupuy de Lôme, desmaakimporteur.nlChâteau de Pibarnon 2013, 25,80 euro, okhuysen.nl

Saint-Cyr-sur-Mer. La Ciotat. Bandol. De kustplaatsen in Zuid-Frankrijk ademen het naseizoen in. De toeristenstroom ebt. De draf is uit het loopje van het bedienend personeel. Omdat ik in de buurt ben van de wijnregio Bandol, besluit ik om twee domeinen te bezoeken. Met Gérald Damidot van Domaine Dupuy de Lôme heb ik twee jaar geleden al eens kennisgemaakt in restaurant Le Garage in Amsterdam. Daar liet de jonge wijnmaker zijn biologisch gecertificeerde rode, rosé en witte Bandols proeven. Prachtige, uitgebalanceerde wijnen met een eigen stijl. De harmonie tussen authentiek en eigentijds. Met name van zijn Bandol Blanc was ik onder de indruk.

En ik was niet de enige. Meer dan de helft van zijn toch kleine opbrengst (zestienhonderd flessen) wordt onmiddellijk geconfisqueerd door sterrenkok Alain Ducasse. Ik vraag of dat de afgelopen oogst (2013) weer het geval is geweest. Hij knikt. Mijn poging om mijn werkvakantie extra luister bij te zetten met de aanschaf van een half dozijn strandt dan ook: Damidot heeft geen fles meer. Toch vind ik er nog eentje in restaurant La P’tite Cour in Sanary-sur-Mer. Ik uit mijn vreugde bij de kelner. „Ah ja, witte Bandol. Zeldzaam. De domeinen zijn vaak in april al uitverkocht. Er is weinig, en de smaak is uniek.”

Eric de Saint Victor van Château de Pibarnon, een domein dat kan wedijveren met het legendarische Domaine Tempier, beaamt het. Met de wijnmaker-eigenaar proef ik zes jaargangen rood, plus zijn rosé en wit uit 2013. Ook voor die laatste wijn heeft hij een zwak. Delicaat geel fruit. Zuid-Frans kruidig. Zacht-zilt. „Het is wit met een volstrekt eigen karakter, gemaakt van bourboulenc en clairette. En ken je het koosnaampje voor die laatste?” Ik moet hem het antwoord schuldig blijven. „Le petit salé”, de kleine zoute. „Hier, proef even hoe goed dit wit kan ouderen.” Hij schenkt mij 2004 in. Als ik met hem nog een rondje door zijn cave maak, zie ik dat hij zijn witte 2014 al geoogst heeft: op 9 augustus. Leuk. Mijn verjaardag. Ik heb meteen een dozijn besteld bij de importeur. Dan ben ik u voor. Maar 2013 heeft ’ie nog.

    • Harold Hamersma