Catalonië: referendum over onafhankelijkheid op 9 november

Een groep betogers demonstreert voor de onafhankelijkheid van Catalonië in Barcelona. Foto EPA / Toni Albir

De leider van Catalonië heeft een decreet uitgevaardigd waarin staat dat er in de regio op 9 november een referendum over onafhankelijkheid zal worden gehouden. Het is nog maar de vraag of het referendum kan plaatsvinden omdat de centrale Spaanse regering in Madrid fel tegen een referendum is.

De Spaanse overheid stelt volgens persbureau AP dat het referendum illegaal is en niet zal plaatsvinden. Het kabinet houdt naar verwachting morgen een spoedberaad over de ontstane situatie. De regering wil een onlangs aangenomen Catalaanse wet die het referendum mogelijk maakt aanvechten bij het Constitutionele Hof, in de hoop dat die de wet opschort en de stemming tegenhoudt.

De verwachting is dat het Hof het referendum inderdaad met een veto zal treffen omdat het Hof loyaal is aan de regering in Madrid. Een erkend, legaal referendum is daarmee voorlopig ver weg. En regiopresident Artur Mas van Catalonië heeft eerder gezegd geen illegaal referendum te willen houden.

Catalanen geïnspireerd door Schots referendum

In het referendum wil Catalonië zijn burgers vragen de dubbelvraag te beantwoorden of ze vinden dat hun regio een ‘eigen staat’ verdient en zoja, of deze ‘onafhankelijk’ moet zijn. In Catalonië, één van Spanjes rijkste en meest geïndustrialiseerde regio’s (7,5 miljoen inwoners) waartoe onder meer Barcelona behoort, is de roep om onafhankelijkheid al lange tijd sterk. De Catalanen zijn geïnspireerd door het onlangs gehouden referendum in Schotland. Bovendien heeft de economische crisis van de laatste jaren het streven naar onafhankelijkheid bevorderd, schreef onze correspondent Merijn de Waal onlangs in NRC Handelsblad (€):

Catalanen klagen dat Madrid het staatsbestel wil hercentraliseren. Dat hun eigen taal en cultuur niet veilig zijn. Dat ze veel afdragen aan de nationale schatkist en weinig terugkrijgen. Deze sentimenten leven al decennia, maar de economische crisis heeft ze fors aangewakkerd.

    • Pim van den Dool