Afghaanse defensietolk krijgt toch nog een kans op asiel

Staatssecretaris Fred Teeven (Immigratie, VVD) laat de zaak van de Afghaanse defensietolk Adbul Ghafoor Ahmadzai toch inhoudelijk bekijken. Hij heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) daar opdracht toe gegeven, schreef hij gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Teeven schrijft hiertoe besloten te hebben „naar aanleiding van een telefoongesprek met mijn Noorse ambtsgenoot”. Over de inhoud van het gesprek wil hij niets zeggen. Eerder weigerde Teeven de asielaanvraag in behandeling te nemen omdat Ahmadzai eerder asiel had aangevraagd – en was afgewezen – in Noorwegen.

Het verhaal van Ahmadzai verscheen onlangs in deze krant. De Afghaan, die tolkte voor de Verenigde Staten en voor Nederland, vertelde te zijn gevlucht nadat zijn broer werd vermoord. Ook was hij verschenen in een BBC-documentaire over de Nederlandse missie in Uruzgan. Dat zou mede oorzaak zijn geweest van bedreigingen aan zijn adres, vertelde Ahmadzai.

De IND en staatssecretaris Teeven zagen echter geen reden om zijn zaak inhoudelijk te bekijken. Vanwege Europese afspraken, ‘Dublin’, zou Ahmadzai terug moeten naar het eerste land waar hij asiel aanvroeg. Noorwegen zou hem dan naar Afghanistan kunnen uitzetten. Dit was procedureel juist, maar volgens velen moreel onacceptabel. Ruim 15.000 mensen tekenden een petitie om Ahmadzai hier te houden. Ook militaire vakbonden hadden het voor de tolk opgenomen. In de Tweede Kamer ontstond de afgelopen dagen veel tumult over de kwestie.

    • NRC