Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Nu ook advies aan douaniers: draag geen uniform buiten werktijd

Foto ANP / Evert Elzinga

Na militairen adviseert de overheid nu ook douaniers om buiten werktijd geen uniform te dragen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt tegenover persbureau Novum een bericht hierover in De Telegraaf. De maatregel is donderdagavond genomen in navolging vna het ministerie van Defensie.

Het advies van defensie aan militairen kwam deze week nadat een Nederlandse jihadstrijder in de Syrische stad Aleppo zijn geloofsgenoten had opgeroepen “een stevige daad tegen de Nederlandse overheid te verrichten”. Na deze oproep zouden dreigementen zijn geuit richting militairen. De douane heeft de oproep van defensie gevolgd, al zijn er voor zover bekend geen dreigementen richting douaneambtenaren geuit. Het staat militairen en douaniers overigens vrij om hun uniform toch aan te houden.

Asscher: niet gek laten maken

Verschillende bewindslieden riepen gisteren Nederlanders gisteren op hun normale leven voort te zetten. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei dat de dreigingvan islamitisch extremisme tot waakzaamheid noopt, maar Nederlanders moeten zich “niet gek laten maken”. Asscher verdedigde het advies van het ministerie van Defensie aan militairen om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Dat is misschien niet leuk voor militairen, die vaak trots zijn op wat ze doen, “maar als voorzorgsmaatregelen noodzakelijk worden geacht, moeten we dat doen.”

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zei gisteren ook dat er geen reden is om bang te zijn. “We nemen de maatregelen die nodig zijn”, aldus de minister. Hij adviseerde dat “iedereen verder normaal moet doen”:

“Ga naar je werk, ga naar je sportactiviteiten, doe wat je leuk vindt, stap de stad in.”