Achteraf

En nu is het te laat. Achterwerk houdt op met bestaan en nu kan ik er dus nooit meer in verschijnen. Ook omdat ik achtendertig ben, toegegeven, maar laten we wel wezen: ik heb het in een eerder stadium al laten liggen.

Achterwerk, de brievenrubriek voor kinderen achterop de VPRO-gids, was het eerste dat ik wekelijks las. Ondenkbaar dat ik een week zou overslaan. Uit Achterwerk maakte ik op wat er eigenlijk speelde in de wereld. Zeehondjes waren zielig en kinderen met gekke voornamen ook en je mag nooit iemand pesten omdat hij/zij een beugel heeft en wat is masturberen eigenlijk? Dit soort grote kwesties werden opgeworpen en beantwoord.

Het was daarom niet meer dan normaal dat het mijn diepste wens was om gepubliceerd te worden in Achterwerk. Maar waarover kon ik schrijven? Het was duidelijk dat je een goed probleem of een duidelijke overtuiging moest hebben, maar die had ik niet (nog steeds wel een punt eigenlijk). Een bijzonder vervelend jongetje uit mijn klas had een keer een brief in Achterwerk geplaatst gekregen, over zure regen. De zin „de eenden heffen treurig hun kop op” kwam erin voor (zie figuur 1) en daar ging ik zo van over mijn nek dat de drempel om echt iets goeds te schrijven nog hoger werd.

Een keer heb ik dan toch een brief geschreven. Eerst in het slordig en toen in het net (een computer hadden we nog niet). Uit probleemarmoede had ik dan maar geschreven over „ik hou van klassieke muziek en andere kinderen niet”. Dat dat nou juist in de VPRO-kinderenpopulatie wel meeviel en op mijn school (Amsterdam-Zuid), ook, maakte dat deze brief niet de interne noodzaak, de urgentie had, die een Achterwerkbrief wel nodig had. Waar was de paniek van het meisje met te grote schaamlippen? Het vuur van de jongen die bereid was te sterven voor de afschaffing van kernenergie? Ik zag het gebrek van mijn brief ook wel in en stuurde hem niet op.

Waar ik last van had, was een gebrek aan problemen. Om dat probleem dan maar als meta-probleem op te werpen, vond ik disrespectvol richting grote schaamlippen/kernenergie.